Торік СБУ на запити українців надала майже 5 терабайтів інформації, зокрема про репресованих у СРСР родичів

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За минулий рік за зверненнями громадян СБУ надала майже 5 терабайтів копій інформації, зокрема про репресованих у СРСР родичів.

Про це розповів директор архіву Андрій Когут в інтерв’ю “Главкому”. 

Нині найбільш дослідженими темами в архіві є Голодомор, період Розстріляного відродження й порівняно менше досліджень опубліковано про українських дисидентів, хоча таких матеріалів зберігається багато. 

За словами Когута, архів СБУ є одним з найвідкритіших, а серед тих, хто цікавиться даними звідти, чимало іноземців. 

“Їх цікавить, як працює типовий ефесбешник. А документи КДБ розповідають про методологію нинішнього ефесбівця, про те, як він працює. Путін же сам кадебіст. І вони в Росії досі продовжують працювати в ФСБ за лекалами КДБ. Для наших партнерів сьогодні важливо розуміти методи їхньої роботи”, – розповідає він. 

Як приклад Когут навів японського дослідника, який досліджує дезінформаційні кампанії, які проводив СРСР, пов’язуючи їх з нинішніми інформаційно-психологічними спецопераціями РФ. 

Нагадаємо, що цьогоріч Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала режисера Сергія Параджанова. Радянський режим репресував його, звинувативши в “націоналізмі та мужеложестві”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter