Ткаченко йде у відставку

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав заяву про відставку. 

Про це він сам розповів у соцмережах.

Фото: Мінкульт

Ткаченко каже, що приніс заяву увечері 20 липня напередодні прохання президента Володимира Зеленського про звільнення голови Мінкульту. 

“Здивувався заяві президента щодо цього ж питання”, – зізнається посадовець. 

Причиною відставки Ткаченко називає “хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни”. Річ у тім, що нещодавно Верховна Рада виділила на завершення будівництва Національного музею Голодомору-геноциду понад 500 мільйонів гривень. Це обурило частину суспільства, але Ткаченко, реагуючи на критику, казав, що гроші є “останнім траншем, що потрібен для того, щоб завершити будівництво фактично єдиного повноцінного музею Голодомору у світі”. 

“Я вважаю, що такі речі, які говорять про ті страждання, які завдавалися українському народу упродовж десятиліть з боку Москви, мають знайти своє відображення в музеї. Якщо хтось говорить про те, що музей не потрібно будувати під час війни, хай наведуть аргументи, крім того, що потрібно витрачати кошти на відновлення. Вони є. Відновлення триває. Так само потрібно витрачати кошти”,казав він. 

Втім, обурення серед частини українців викликали не тільки новини щодо музею, але й встановлення герба України на Батьківщині-матері у Києві замість радянського, а також виділення 448 мільйонів на знімання українських серіалів. 

“Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а й за людей, а люди – це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього. І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності й наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших”, – підсумовує Ткаченко у своїй публікації щодо звільнення. 

Журналісти видання “Українська правда”, реагуючи на обурення суспільства щодо виділення мільйонів гривень, зокрема на культуру, випустили великий матеріал щодо того, чи є можливість в українських посадовців витрачати усі ці кошти на оборону. 

Нагадаємо, що за 500 днів війни Росія зруйнувала та пошкодила 1,5 тисячі об’єктів культурної інфраструктури. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter