“Б’є – значить любить?”: київська пельменна запустила сексистську рекламу із заохоченням насильства

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Київський заклад “П.Пельмени” опублікував у мережі сексистську рекламу, яку також можна розглядати як пропаганду ґендерно обумовленого насильства.

Світлини розмістили в соцмережі “Інстаграм”.

Серію фото опублікували 20 листопада. На одному з них зображене обличчя дівчини, залите білою рідиною, за волосся її тримає чоловіча рука, а світлину супроводжує текст: 

“Тільки не на обличчя”. Слова, про які можна забути, насолоджуючись фірмовим П.пельмешком на Бессарабці”.

Публікація одразу привернула увагу користувачів, які почали писати, що фотографії містять сексизм і сама рекламна кампанія виглядає огидно. 

“Дно. Сподіваюсь, вашу сторінку заблокують”, – писали під постами закладу. 

Журналістка Ольга Котрус закликала небайдужих писати відгуки на сторінках закладу і знижувати їхній рейтинг у соцмережах, а також скаржитись в адміністрацію мереж на дискримінаційні фото. Після кількох скарг інстаграм видалив лише одну світлину, де чоловік тримає за горло жінку, яка держить у роті пельмень. Її підписали словами: “Б’є – значить любить?” Користувачі побачили в ній пропаганду домашнього насильства. 

Утім, навіть після цього заклад запостив нове фото в стилістиці попередніх, яке супроводив підписом “Інстаграм видалив пост із домашнім насильством, але ми ще недостатньо обговорили цю тему. А тем ще багато. То що, б’є – значить любить?”.

Водночас експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу назвала цю рекламу цинічною пропагандою насильства. 

“Напередодні 16 днів проти насильства, які відзначає весь світ, така реклама є цинічним приниженням усіх жінок, дівчат. Це не та реклама, яка шокує, яка естетична, яка привертає увагу в здоровому розумінні. Це відверта пропаганда насильства. Справді, важко уявити, що в головах замовників і розробників такої реклами. Невже вони хотіли б, щоб на місці уявної дівчини з реклами були їхні дружини, дочки, матері? Важко коментувати те, що перейшло всіляку межу. Це вже навіть не огидна реклама про київську перепічку, де була об’єктивізація жіночого тіла. Це прямий заклик до агресії… Я вдячна всім, хто відгукнувся на заклик Ольги Котрус у фб і написав про своє обурення”, – каже Ірина Виртосу.

Зі свого боку головна редакторка видання ZMINA Ольга Падірякова нагадує, що сексистська реклама порушує закони України і її мають розглянути відповідні органи.

“Це не про відсутність почуття гумору чи лицемірство, як можуть представляти цю ситуацію автори реклами. Всі зображення з цієї серії мають виражені ознаки сексизму та дискримінації. Адже до таких ознак, зокрема, належать неоднозначні натяки на сексуальні стосунки, використання людини як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживачів, а також демонстрація фізичного насильства представників однієї статі над іншою”, – говорить Ольга Падірякова.

Вона додає, що поширення такої реклами підживлює шкідливі ґендерні стереотипи і, зрештою, сприяє всім видам насильства над жінками: сексуальному, фізичному, економічному та психологічному.

Про те, що таке сексизм у рекламі і як він на сьогодні регулюється в Україні, читайте в публікації “Плата за сексизм. Чи допоможе новий закон побороти дискримінацію в рекламі?”.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter