The Wall Street Journal: Близько 20–50 тисяч українців втратили одну або кілька кінцівок

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну  близько 20–50 тисяч українців втратили одну або кілька кінцівок. 

Про це з посиланням на дані протезних компаній, лікарів і благодійних організацій розповідає The Wall Street Journal. 

Фото: Joseph Sywenkyj / Redux

Журналісти зазначають, що реальна кількість людей, які пережили ампутації, може бути більшою. 

Так, лише в лікарнях Запорізької області, за їхніми даними, потребують ампутації від 40–80% пацієнтів. Своєю чергою благодійна організація Houp Foundation наводить дані, що серйозних поранень зазнали 200 тисяч осіб, а ампутації потребують близько 10%.  

Проблемою є як вартість протезів, так і час, за який пацієнти мають їх отримувати. Автори матеріалу наголошують, щоб уникнути атрофії та інших проблем, необхідно отримати протези не пізніше ніж за 90 днів після ампутації.

Торік Конфедерація роботодавців України звітувала, що за перші 10 місяців повномасштабного вторгнення інвалідність отримали понад 45 тисяч українців, що в три з половиною рази більше, ніж 2021 року. Водночас експертка конфедерації Олена Степаненко зазначала, що близько 70–80% людей з інвалідністю здатні повноцінно працювати нарівні з іншими, бо більшість не мають жодних зовнішніх ознак інвалідності. У 53% випадків люди з інвалідністю можуть працювати на звичайному робочому місці.

Нагадаємо, що в разі інвалідності або загибелі деякі волонтери та їхні рідні можуть отримати грошову допомогу. ZMINA розповідала, як це зробити.

Фотографія обкладинки: ITV News

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter