Спецкореспондент “Новой газеты” звернувся в ЄСПЛ через арешт за участь в одиночному пікеті

Дата: 06 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Російський журналіст і муніципальний депутат Москви Ілля Азар поскаржився до Європейського суду з прав людини через те, що в травні 2020 року його заарештували на 15 діб за участь в одиночному пікеті, згодом строк скоротили до 10 діб.

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на “Комерсант”.

Ілля Азар зазначив, що арешт позбавив його “можливості брати участь у вихованні дитини” та порушив “право на повагу приватного життя”. Журналіст наголошує, що російським жінкам, які мають малолітніх дітей адміністративний арешт “не призначають”, але “жодного розумного пояснення для такого розподілу немає”. Це, на його думку, є дискримінацією за статевою ознакою.

Чоловік просить суд визнати, що влада Росії порушила кілька положень Конвенції про захист прав людини: право на свободу та особисту недоторканність, на справедливий судовий розгляд, на повагу до приватного і сімейного життя та на свободу вираження поглядів.

Нагадаємо, журналіста затримали 26 травня, коли він вийшов на одиночний пікет на підтримку засновника пабліку «Омбудсмен поліції» Володимира Воронцова, проти якого порушено кілька кримінальних справ. 

Після арешту Азара на його підтримку вийшли інші журналісти. 28 та 29 травня поліція затримала журналістів радіостанції “Ехо Москви” Тетяну Фельгенгауер і Олександра Плющева.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter