Кримські татари вимагають в Мінекології захистити природу Криму

Дата: 21 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Мінекології України запрошено до участі у розробці законопроекту про статус кримськотатарського народу. Кримські татари сподіваються, що це допоможе зупинити екологічні порушення на території півострова.

Про це йдеться на офіційній сторінці Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

До Робочої комісії з підготовки законопроекту про статус кримськотатарського народу було запрошено всі відомства, які мають пряме відношення до реалізації прав корінного народу, зокрема і Міністерство екології та природних ресурсів України. Адже Декларація ООН передбачає обов’язок Держави захищати землі, території і ресурси, які корінні народи традиційно використовували, а у Заяві ВРУ щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави йдеться про обов’язковість консультацій з корінним народом щодо питань, які стосуються його прав.

У повідомленні на сторінці Уповноваженого зазначено:

Ми також нагадали реальні підстави такого залучення:

– приклади безвідповідального використання природних ресурсів Криму в минулому, зокрема, фактичне знищення гори Агармиш (м. Старий Крим), що вкрай негативно вплинуло на екосистему прилеглих територій;

– факти суттєвого антропогенного впливу на гідрологічну систему півострова сьогодні. Йдеться про неконтрольоване викачування підземних вод, що може призвести до безпрецедентних засух та вимирання лісів“.

Також зазначено, що кримські татари завжди дбайливо ставилися до кримської землі, і тепер повинні мати важелі впливу, щоб не дати перетворити Крим на безлюдну пустелю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter