“Там залишилося багато наших полонених, ставлення жахливе”: Юлія Паєвська розповіла про перебування в російському полоні

Дата: 02 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Українська парамедикиня, волонтерка Юлія Паєвська “Тайра”, розповіла, що російські окупанти тримали її у Донецькому СІЗО у маленькій камері разом із ще 21 жінкою.

Про це йдеться в інтерв’ю Паєвської для Deutsche Welle.

Юлія Паєвська – “Тайра”

Останнім часом мене тримали у Донецькому СІЗО. Там залишилося дуже багато наших полонених. Ставлення жахливе. Годують більш-менш, померти з голоду не вдасться. Але в останній тиждень нам навіть мила не дали. У камері 22 жінки, камера три на шість метрів, десять ліжок. Інші також не мали жодної інформації про сім’ї та дітей. Їхній психологічний стан був просто жахливим, але більшість із них трималися дуже гідно”, – розповіла Паєвська.

Вона додала, що разом з нею в камері були українки з лав Збройних сил та Нацгвардії, дівчата з “Азова”, і були також цивільні. За її словами, у росіян діє система “фільтрації”, тобто вони беруть держслужбовців та перевіряють на співпрацю з “окупаційними військами”.

Паєвська також повідомила, що окупанти звинуватили її за “розстрільною” статтею.

Я була дуже здивована. Я казала, що я виконувала свою присягу, я давала присягу народу України та діяла на території своєї держави, у Маріуполі. На що вони говорили, що то була територія “ДНР”, – зазначила волонтерка.

Парамедикиня вважає, що у першу чергу потрібно звільняти з полону поранених та жінок. Адже за її словами, одна з ув’язнених, які залишилися в СІЗО, на сьомому місяці вагітності. 

“Наприклад, там знаходиться одна з медиків, яка на сьомому місяці вагітності. Я думаю, що в неї все ж таки трохи покращені умови утримання, тому що нам не дозволяли вдень навіть сідати, ми повинні були стояти. А спати можна було з 10-ї вечора до 6 ранку. Але насправді відбій давали пізніше, а будили раніше… Якщо сідаєш, то тебе карають – спочатку кричать, а далі можуть зайти і щось зробити“, – зазначила “Тайра”.

Вона також додала, що до всіх ув’язнених окупанти використовували фізичне та психологічне насильство. 

Нагадаємо, що про взяття в полон Юлії Паєвської, волонтерки, парамедикині, командира медбатальйону “Янголи Тайри”, Народного героя України стало відомо 16 березня. 17 червня “Тайру” звільнили з полону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter