“Такої огиди давно не відчував”: у Маріупольській міськраді прокоментували слова Ткаченка про евакуацію музеїв

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Маріупольській міській раді вважають, що усі колекції музеїв міста, викрадені російськими військовими, втрачені через небажання Міністерства культури та інформаційної політики займатись виключно питаннями, що знаходяться у їхній компетенції. До цього профільний міністр Олександр Ткаченко, розповідаючи про те, чому не евакуювали музеї у Маріуполі, сказав, що не дійшов порозуміння у цьому питанні з тамтешніми посадовцями напередодні вторгнення Росії. 

Реакцією на слова міністра поділився радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

Один із залів Художнього музею у Маріуполі після атаки російських військових. Фото: АР

23 листопада на сайті “Української правди” вийшло велике інтерв’ю Ткаченка, в якому той, серед іншого, поділився думками щодо того, чому цінні твори мистецтва не евакуювали зі східних і південних областей до повномасштабного російського вторгнення, а також, кого в цьому звинувачують урядовці. 

“Наразі ці пограбування сталися в тих містах, куди окупанти потрапили в перший чи другий день, так би мовити, після початку війни. Коли вивозити фізично вже було неможливо, а у нас механізму превентивної евакуації не існувало… Більшість музеїв не знаходиться безпосередньо в нашому підпорядкуванні, це підпорядкування місцевих органів влади, і нам потрібно взаємодіяти як з ними, так і з правоохоронцями стосовно цього питання”, – казав він. 

Розповідаючи про Маріуполь, Ткаченко сказав таке: “Ті спроби, які я намагався робити 23 числа щодо Маріуполя, і це теж частина питання, наткнулися на непорозуміння місцевої влади, які сказали, що не потрібно сіяти паніку”. 

Відповідаючи на інше питання, міністр сказав: “Ми керувалися, власне, тими наказами, які ми могли видати для того, щоб евакуювати ті чи інші цінності. Але тут без співпраці з місцевими навряд чи щось можна було б зробити. Такий порядок мав би бути створений під грифом секретно, мала б надатися команда всім місцевим органам влади. Але було загальне бачення, що це призведе до паніки, і переважно більшість, на жаль, директорів музеїв категорично була проти переміщень цінностей, тому що вважали, що вони втратять ці колекції”. 

Один із залів Художнього музею у Маріуполі після атаки російських військових. Фото: АР

Місцева влада саботувала прохання міністерства про евакуацію колекцій, за словами Ткаченка, не тільки у Маріуполі, але й у Харківській та Луганській областях. Водночас потім він вирішив розказати детальніше про ситуацію з Маріуполем: “Я розмовляв з мером, з губернатором. І розмови з мером були на високих тонах, вони закінчилися нічим 23 числа. І то, 23 числа це була моя ініціатива, тому що в пабліках побачив, як там починається мародерство”. 

Міністр додав, що спільно з правоохоронними органами треба розбиратися в кожному випадку пограбування, аби покарати винних.

Коментуючи заяви Ткаченка, Андрющенко, судячи з його реакції, особливо обурився словами міністра про мародерство, яке почалось у Маріуполі за день до вторгнення. 

“Такої огиди через перекладання з хворої голови на здорову давно не відчував. Виявляється, пан міністр прочитав в якихось пабліках, що 23 лютого в Маріуполі почалось мародерство. За добу до війни, якої майже ніхто не очікував, наш міністр читав новини з майбутнього. При тому, що саме мародерство в місті хоч і почалось вже 4 березня (через два тижні війни), але ніяк не торкнулось жодного музею. А 23 лютого в Маріуполі просто проходила сесія міської ради. Мабуть, прям посеред мародерства в місті, ага”, – написав він. 

Радник мера Маріуполя вважає, що міська влада зробила все, що могла. 

У квітні, коли про пограбування Музею краєзнавства та Художнього музею у Маріуполі повідомили вперше, Андрющенко називав винною у передаванні оригіналів картин Куїнджі та Айвазовського директорку другої установи Наталю Капусникову. Серед викрадених творів, за даними посадовців, “Червоний захід”, “Осінь” та “Ельбрус” Куїнджі, а також картина Айвазовського “Біля берегів Кавказу”. 

Своєю чергою завідувачка художнього музею Тетяна Булі розповідала журналістам про те, як зустріла 24 лютого.

“Уже о 8-й ранку 24 лютого я була в музеї. Разом із колегами ми почали готувати експонати до евакуації, але Маріуполь був під обстрілами з першого дня. Для того, щоб правильно зібрати та вивезти таку кількість робіт, потрібен час. У нас його не було. Так само й не було наказу про евакуацію. Я, завідувачка музею, таке рішення ухвалити самостійно не можу. Моя безпосередня керівниця Наталя Капусникова, директорка Краєзнавчого музею, запропонувала надійно сховати основні роботи колекції в секретному місці. Я обирала місце для сховища. Як ми вже тепер знаємо, доволі вдало, бо роботи вціліли. Їх не спалив вогонь, не знищила вибухівка, але, на жаль, їх передали особисто в руки окупантам”,пригадувала жінка. 

Найімовірніше, викрадені з Маріуполя картини зараз перебувають у краєзнавчому музеї в окупованому Донецьку.

Нагадаємо, що росіяни, тікаючи з Херсонщини, вкрали з музеїв щонайменше 15 тисяч експонатів. 

Фотографія обкладинки: АР

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter