Світова громадськість закликала ОБСЄ оперативно реагувати на Україну

Дата: 04 Грудня 2013
A+ A- Підписатися

Напередодні Міністерської зустрічі ОБСЄ в Києві за підсумками 2013 року – року головування України – світова громадськість дала свою оцінку у зв’язку із ситуацією навколо Євромайдану в Україні.

За підсумками роботи Паралельної конференції громадянського суспільства ОБСЄ було сформульовано звернення, яке підписали некомерційні організації країн Європи, Азії та Північної Америки.

Вони занепокоєні жорстоким розгоном мирної демонстрації в Києві, побиттям активістів та журналістів у різних містах України та масовим порушенням прав людини внаслідок дії правоохоронних органів.

“Ми оцінюємо ситуацію в Україні як гостру кризу в галузі прав людини і людського виміру у рамках ОБСЄ”, – йдеться у зверненні.

Представники громадянського суспільства закликають уряд України докласти всіх зусиль до вирішення кризи, провести оперативне розслідування, об’єктивно і всебічно розслідувати незаконне застосування сили, змусити відповідати винних.

“Ми також закликаємо Україну відкрити країну для міжнародного спостереження, у тому числі для наглядачів ОБСЄ”, – йдеться в документі.

Серед інших рекомендацій до країн-учасниць ОБСЄ – не зменшувати рівень участі своїх делегацій в Міністерській зустрічі ОБСЄ, але при цьому зайняти тверду позицію щодо існуючої кризи.

“Ми звертаємося до двох інших країн “трійки” Голів ОБСЄ – Ірландії та Швейцарії – проявити політичну волю і докласти всіх зусиль для відновлення здатності ОБСЄ ефективно реагувати на кризу, і не допустити ескалації порушень прав людини в Україні”.

Нагадаємо, засідання Ради міністрів ОБСЄ відбудеться у Києві 5-6 грудня на високому представницькому рівні. В українському МЗС переконують, що засідання Ради пройде без будь-яких змін.

У зустрічі візьмуть участь делегації високого рівня 57-ми держав-учасниць ОБСЄ, 11-ти держав-партнерів зі співробітництва ОБСЄ, керівники інституцій ОБСЄ, представники таких міжнародних організацій як ООН, Рада Європи, НАТО, СНД та інших.

Саме їм буде направлене Звернення від громадських організацій.

 

Центр інформації про права людини 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter