Світлина Євгена Малолєтки з обложеного Маріуполя отримала премію World Press Photo

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Світлина фотожурналіста Євгена Малолєтки про обстріл росіянами пологового будинку в обложеному Маріуполі стала одним з переможців року престижної міжнародної фотопремії World Press Photo.

Про це повідомили на сайті конкурсу.

Фото: Євген Малолєтка / AP

Разом зі світлиною українського фотожурналіста до категорії “Глобальні переможці” увійшли робота “Ціна миру в Афганістані” Медса Нісена, фото, присвячене проблемі питної води у країнах Центральної Азії, фотографині Ануш Бабаджан і робота Мохамеда Махді про спільноту рибалок в Єгипті, що зникає через урбанізацію.

Фото Малолєтки зафіксувало, як 32-річну поранену вагітну Ірину Калініну виносять з пологового будинку після російського авіаудару в Маріуполі. Дитина її народилася мертвою, за пів години після пологів померла сама Ірина.

Журі фотоконкурсу зазначило, що цей образ передає абсурдність і жах війни.

“Це точне відображення подій року та докази воєнних злочинів, які російські війська вчиняють проти українського цивільного населення. Образ постає як глибоко болючий історичний факт і висвітлює вбивство майбутніх поколінь українців”, — йдеться на сайті конкурсу.

Члени журі висловили сподівання, що світ зупиниться, визнає нестерпні реалії цієї війни та замислиться над майбутнім України.

Нагадаємо, що раніше фоторепортаж Євгена Малолєтки з Маріуполя став одним з переможців регіонального етапу World Press Photo.

World Press Photo – престижний міжнародний фотоконкурс, заснований 1955 року. Цього року на здобуття премії подали 60 тисяч фоторобіт від 3752 фотографів зі 127 країн. З них обрали 24 переможців.

Нагадаємо, що фотовідеографи Євген Малолєтка та Мстислав Чернов вели репортажі для Associated Press із самого початку російської повномасштабної агресії 24 лютого 2022 року. Були єдиними журналістами, які задокументували наслідки бойових дій та артилерійських обстрілів у Маріуполі впродовж 20 днів у березні 2022 року для міжнародних ЗМІ.

Журналісти працювали у вкрай важких умовах, російська армія шукала їх через вплив фотографій на думку світу, але їм допомагало населення, яке усвідомлювало важливість їхньої роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter