Свідок у “справі Іслямова” відмовився від своїх показів (доповнено)

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Під час допиту на засіданні незаконного “Верховного суду Криму” свідок обвинувачення Рустем Ільясов заявив, що особисто з Іслямовим не знайомий, у батальйоні імені Номана Челебіджихана він не служив і в складі батальйону не був.

Як повідомляє видання “Кримський процес“, свідок через відеоконференцзв’язок заявив, що Ленур Іслямов лишень один раз проїжджав повз якоїсь бази біля Чонгара, де зустрів знайомого і коротко з ним поспілкувався.

Ленур Іслямов

Після питань сторони захисту свідок розповів, що не пам’ятає обставин свого допиту, оскільки після затримання був сильно побитий і довгий час важко хворів.

На це “прокурор” відреагував, заявивши клопотання про оголошення показів свідка, даних на етапі попереднього слідства. Згідно з цими свідченнями, свідок зустрічався в Києві з Мустафою Джемілєвим і просив допомогти йому з працевлаштуванням. Той порадив йому вступити до батальйону й отримувати зарплату. Через кілька днів він опинився в Новоолексіївці й вирішив подивитися, що це за батальйон. Там він пробув кілька годин і бачив близько 60 осіб, частина з них була з пістолетами й автоматами.

Свідок Ільясов заявив, що не давав таких свідчень. Він не звертався по допомогу до Джемілєва, на території формування не був і жодної зброї ні в кого він не бачив. Суперечності пояснив тим, що протокол його допиту могли підробити.

Захист заявив клопотання продемонструвати свідкові його підпис у протоколі допиту на екрані монітора. Утім “суд” у цьому відмовив.

Також під час засідання захист клопотав про долучення до матеріалів справи відеозапису з виступом Ленура Іслямова, в якому він дає оцінку цій кримінальній справі. “Суд” розцінив це як порушення порядку збору та надання доказів стороною захисту.

У коментарі “Крим.Реалії” адвокат Іслямова Микола Полозов повідомив, що під час засідання “судді” відмовилися дивитися відеозвернення, яке записав підозрюваний. Полозов вважає, що це порушує право на захист.

“Таким чином, вони не тільки грубо порушили право на захист, але й не дали висловитися моєму підзахисному в межах кримінальної справи проти нього ж”, – сказав адвокат. 

Нагадаємо, російська ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ленура Іслямова 22 жовтня 2015 року та оголосила його у федеральний розшук. Водночас російські силовики не уточнювали, за якими статтями її порушено.

12 травня “Верховний суд Криму” почав розглядати кримінальну справу проти Ленура Іслямова. Згідно з відомостями із сайту суду, його обвинувачують в організації незаконного збройного формування, вчиненні диверсійних дій, а також за шістьма епізодами ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”).

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter