Свідок у “кримському суді” не бачив політв’язня Аблямітова зі зброєю

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Кіровський районний суд Криму” допитав чотирьох свідків у кримінальній справі проти Меджита Аблямітова, обвинуваченого в членстві в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Як інформує видання “Кримський процес“, засідання відбувалося в закритому режимі.

За інформацією адвоката Айдера Азаматова, у “суді” допитали, зокрема, свідка, який начебто також служив у добровольчому батальйоні разом з Аблямітовим. Під час допиту він не зміг пригадати, що бачив Аблямітова зі зброєю в руках.

Окрім цього, він не зміг згадати, чи брав участь Аблямітов у тактичних навчаннях, навчанні, зокрема, мінно-вибухових навичок. Як переповідає адвокат, свідок заявив, що Аблямітов у батальйоні працював над адміністративно-організаційними питаннями й іноді ніс службу як вартовий. Утім, він так і не зміг підтвердити, що бачив у цей час зброю в нього.

Під час засідання захист звернув увагу на запитання “судді” Ігоря Дегтярьова до цього свідка, яке стосувалося ролі підсудного в добровольчому батальйоні. “Суддя” припустив, що Аблямітов міг виконувати там функції садівника на підставі договору цивільно-правового характеру. Свідок повідомив, що не знає, чи були на той момент у підсудного якісь оформлені трудові відносини з керівництвом батальйону.

Серед іншого в “суді” допитали двох оперативних співробітників ФСБ, які проводили оперативно-розшукові заходи стосовно Аблямітова до того, як порушити кримінальну справу. Під час засідання вони не змогли пояснити, які саме відомості, від кого і на якій підставі отримали для того, щоб почати оперативну розробку Меджита Аблямітова. Водночас один з них дав суперечливі свідчення, спочатку повідомивши, що дізнався про його причетність до служби в добровольчому батальйоні від слідчого, а потім – від інших співробітників.

Четвертий з допитаних свідків виступав як понятий під час проведення низки слідчих дій. Подробиці участі в одній з цих дій він не зміг пригадати під час допиту на судовому засіданні, хоча з моменту проведення слідчих дій минуло п’ять-шість місяців.

Сам підсудний, за словами адвоката Азаматова, почувається нормально. Аблямітов, як і раніше, вважає, що він невинуватий і нічого протизаконного не зробив.

Наступне засідання має відбутися 2 грудня. До “суду” викликали ще чотирьох свідків, один з яких перебуває в статусі “секретного”.

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter