Свідка у справі про різанину у Сребрениці знайшли мертвим в гаазькому готелі

Дата: 23 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Судмедексперт Душан Дунич був свідком захисту у справі генерала, звинуваченого у військових злочинах.

Як повідомляє “Українська правда” з посиланням на Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії, тіло Дунича було знайдено співробітником готелю і представником трибуналу 22 жовтня. У цей день Дунич саме мав виступати свідком захисту у справі генерала Ратко Младича, обвинуваченого, серед іншого, в організації різанини в Сребрениці.

Раніше Дунича неодноразово залучали як свідка-експерта у справах Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії як на стороні обвинувачення, так і на стороні захисту.

Нагадаємо, екс-командувач армією боснійських сербів Ратко Младич був заарештований в травні 2011 року і на наступний день виданий до Гааги. Процес над ним почався в травні 2012 року. Младича звинувачують у військових злочинах під час громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках. Йому закидають організацію вбивства майже 8 000 жителів Сребрениці в 1995 році, а також координацію облоги Сараєво, яка тривала близько 3,5 роки – тоді загинуло більше 10 000 осіб.

У липні цього року Рада безпеки ООН через позицію Росії відклала голосування по резолюції, що засуджує етнічну чистку в Сребрениці як “злочин геноциду”. Росія, що має тісні релігійні та культурні зв’язки з Сербією, виступила проти резолюції, назвавши текст неприйнятним у такому вигляді. 

У жовтні Міжнародний кримінальний суд ініціював розслідування збройного конфлікту, що відбувався в Південній Осетії в 2008 році. Як зазначив правозахисник Володимир Яворський, ця справа є дуже важливою для України, адже вона покаже, чи можливо притягти до відповідальності військових Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter