“Суспільне” показало документальний фільм “Крим. Звільнення” про спецоперацію СБУ 1994 року проти російського заколоту в українському Криму

Дата: 09 Липня 2023
A+ A- Підписатися

9 липня на “Суспільному Крим” та місцевих телеканалах “Суспільного” відбулася прем’єра документальної стрічки “Крим. Звільнення”, яку відзняла кіностудія дитячих та юнацьких фільмів ім. Ханжонкова на замовлення “Суспільного Мовлення”.

Фільм розкриває події 1994 року, коли російські сили захопили владу на українському півострові й захотіли приєднати його до Росії. Спецпідрозділ СБУ “Альфа” зірвав цей заколот і зберіг цілісність півострова в кордонах України. 

Як повідомляє “Суспільне”, героями фільму стали безпосередні учасники спецоперації: перший голова Служби безпеки України Євген Марчук; генерал-лейтенант СБУ Василь Крутов; генерал-майор СБУ Віталій Романченко; полковники СБУ Сергій Ропаєв та Павло Дубров, полковник Іван Якубець, Валерій Козярський, Рефат Чубаров та Олександр Палій.

Автори стрічки використали у своїй роботі низку унікальних архівних кадрів.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення “Суспільного” Катерина Феленюк віднесла “Крим. Звільнення” до якісної архівної документалістики. Вона вважає, що “фільм може стати частиною розуміння того, як Крим в недалекому майбутньому повернеться додому”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter