Супутникові знімки показали масові примусові виселення в Туркменістані

Дата: 27 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Щонайменше 5 тисяч осіб було насильно виселено зі своїх будинків у рамках підготовки столиці Туркменістану до Азіатських ігор в закритих приміщеннях та з бойових мистецтв 2017 року, за якою наглядає особисто президент країни.

Про це йдеться в прес-релізі, опублікованому правозахисною організацією Amnesty International з посиланням на супутникові знімки, що показують масштаби руйнувань.

Проведений організацією аналіз супутникових зображень свідчить, що 5 тисяч будинків, в кожному з яких в середньому мешкало по 5 людей, були знесені в селищі Чоганли неподалік від столиці Туркменістану, Ашхабаду, в період з березня 2014-го по квітень 2015 року.

%%GALLERY%%

Крім того, район з більш ніж 10 тисяч будинків був повністю стертий з лиця землі до вересня цього року. Знесення будівель триває і в інших районах столиці, лишаючи багато сімей без даху над головою.

Не зважаючи на те, що в країну заборонено в’їзд спостерігачам з Amnesty International та іншим правозахисникам, дослідникам вдалося підтвердити масові виселення, про які відомо завдяки супутниковим знімкам, свідченням очевидців через телефонні інтерв’ю та з інших конфіденційних джерел.

Слід зазначити, що президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов здійснює особистий нагляд за проектом модернізації Ашхабаду напередодні ігор, організованих Олімпійської Радою Азії.

“Замість того, щоб використати ігри як можливість покращити показники дотримання прав людини в Туркменістані, місцева влада тільки погіршує умови життя громадян, багато з яких перебралися в Ашхабад з сільської місцевості в пошуках роботи або вже були виселені з іншого місця проживання”, – наголосив Денис Кривошеєв, заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

Правозахисна організація закликає уряд Туркменістану негайно покласти край примусовому виселенню людей та незаконному знесенню будівель, виплатити жертвам виселення компенсації та терміново надати їм доступ до адекватного альтернативного житла.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter