Суди в Україні не визнають документи про смерть на Донбасі – КримSOS

Дата: 12 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Юристи громадської організації КримSOS зіткнулися з випадками незаконної відмови судами України у визнанні факту смерті на окупованих територіях.

Як повідомили Центру інформації про права людини в КримSOS, юристи подали апеляцію на таке рішення першої інстанції.

У КримSOS нагадують, що ще 19 лютого 2016 року вступили в дію зміни до Цивільного процесуального кодексу України. Йдеться про статтю 257.1, яка регламентує прискорений порядок підтвердження фактів народження і смерті. Фактично це означало спрощення процедури підтвердження фактів народження і смерті на окупованих територіях України: скорочувалися терміни на прийняття рішення і подальше отримання свідчень. 

Але в КримSOS звернувся заявник, якому в травні 2016 року суд відмовив у підтвердженні факту смерті в Донецькій області. На думку судді, надані докази були отримані заявником незаконно. До позову заявник подавав копії документів, видані в так званій “Донецькій народній республіці”. 

При прийнятті рішення відмова була мотивована тим, що надані докази отримані з порушенням порядку, встановленого законодавством, а саме ст. 59 ЦПК України та роз’яснення пленуму Верховного Суду № 5 від 3.03.1995 р “Про судову практику в справах щодо встановлення факту, що має юридичне значення”. 

На даний момент справу супроводжує юрист громадської організації “КримSOS”, подана апеляція на рішення першої інстанції. 

У КримSOS відзначають, що згадана ситуація не є унікальним випадком. Незважаючи на спрощення судової процедури встановлення фактів народження/смерті, які виникли на таких територіях, практичних недосконалостей все ж достатньо: перевантаження судів, затягування прийняття процесуальних рішень, підвищені фінансові, моральні та фізичні затрати самої людини і т.д. Тому громадськість все ж наполягає на загальнодоступності адміністративної процедури реєстрації таких фактів, не виключаючи судову процедуру для їх встановлення при наявності спірних обставин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter