Суддю з України призначили експерткою Робочої групи ООН з питань свавільного затримання

Дата: 08 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська, яка закінчила свій термін перебування на посаді у червні 2022 року, стала однією з п’яти незалежних експертів Робочої групи ООН з питань свавільного затримання.

Про це юристка повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

“Сьогодні отримала мандат ООН – Рада ООН з прав людини призначила мене одним з п’яти незалежних експертів Робочої групи ООН з питань свавільного затримання. Група має мандат на розслідування випадків позбавлення волі, застосованого свавільно або всупереч міжнародним стандартам”, – йдеться у повідомленні.

Група, у якій відтепер працюватиме Юдківська, надсилає термінові звернення та повідомлення відповідним урядам, щоб роз’яснити та/або привернути їхню увагу. Також українська юристка зазначила, що Робоча група розглядає індивідуальні скарги відповідно до своєї процедури, тобто здійснює квазі-судову функцію, та ухвалює висновки щодо свавільності затримання.

Крім того, Робоча група відвідує країни для оцінки ситуації з позбавленням волі. П’ять експертів з п’яти континентів розслідують окремі справи та готують звіти та висновки.

Нагадаємо, Ганна Юдківська була суддею Європейського суду з прав людини від України з 2010 до 2019 рік. Але оскільки наша держава не подавала нової кандидатури на Суддю Європейського суду з прав людини від України, свою каденцію на цій посаді юристка завершила у червні 2022 року.

Фото обкладинки: фейсбук-сторінка Ганни Юдківської

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter