Суд у Москві залишив під вартою до липня полонених моряків

Дата: 17 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Лефортовський районний суд Москви продовжив термін тримання під вартою на три місяці українським морякам Роману Мокряку, Андрію Оприску, Євгену Семидоцькому, Сергію Цибізову, Денису Гриценку, В’ячеславу Зінченку, Михайлу Власюку, Андрію Драчу, Володимиру Терещенку, Богдану Головашу, Сергію Попову та Андрію Шевченку. 

Про це повідомляє Громадське. 

Сторона обвинувачення просила продовжити арешт, наголошуючи на необхідності отримання результатів експертиз. Захист українців заявив, що моряки є військовополоненими, їх захоплення було фактом агресії з боку Росії, а тому їх мають звільнити.

Полонені моряки не відповідали на жодні запитання, окрім імені, віку та звання, наголошуючи, що, відповідно до третьої Женевської конвенції, є військовополоненими.

На початку засідання російська прокуратура попросила його закрити, бо під час нього буде озвучена інформація, розголошення якої може нашкодити слідству. У свою чергу адвокати українців наполягали на тому, що публічність не зашкодить процесу, адже жодної секретної інформації в матеріалах немає.

На засідання до Москви приїхали рідні моряків. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook опублікувала відео, де вони оплесками зустрічають військовополонених.  

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. Згодом ООН визнала моряків військовополоненими, а правозахисна організація “Меморіал” – політв’язнями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter