Суд заборонив президенту призначати членів Вищої ради правосуддя

Дата: 22 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва заборонив президенту України призначати членів Вищої ради правосуддя за його квотою.

Про це повідомляє прес-служба суду. 

Також суд відкрив провадження за адміністративним позовом, де позивач вимагає визнати протиправним і скасувати рішення комісії з добору кандидатів до ВРП по квоті президента, стосовно яких проводиться спецперевірка, визнати протиправною бездіяльність комісії, яка не розмістила на веб-сайті президента рішення про визначення за результатами співбесід переліку осіб, які претендували на посаду в ВРП та провести конкурс повторно.

“Судом було заборонено конкурсній комісії з добору кандидатів для здійснення президентом призначення членів Вищої ради правосуддя приймати рішення про визначення кандидатів, які рекомендуються для здійснення главою держави даного призначення. Суд заборонив Голові Комісії Володимиру Буткевичу, чи іншій особі, яка виконує його обов’язки, подавати на розгляд Президента список кандидатів для відповідного призначення”, – йдеться у повідомлені суду. 

За інформацією прес-служби, відкрите провадження розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін  та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами. 

Як відомо, нещодавно Вища рада правосуддя, рекомендувавши до Верховного Суду 16 недоброчесних кандидатів, відмовила в призначенні на посаду судді Верховного Суду доброчесному судді Бахмацького районного суду Павлу Пархоменку, який раніше отримав звання “Честь року” за свою правозахисну діяльність у сфері прав дітей.

ДОВІДКА: Вища рада правосуддя – колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів. Раду створили у 2016 році, а відповідний закон про неї набув чинності у 2017 році. ВРП складається з 21 члена, з яких 2 обирають за президентською квотою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter