Суд визнав примусову госпіталізацію до психіатричного закладу за згодою опікуна неконституційною

Дата: 02 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Конституційний суд визнав, що примусова госпіталізація недієздатної особи до психіатричного закладу за згодою опікуна є непропорційним обмеженням конституційного права на свободу та особисту недоторканність.

Таким чином суд задовольнив прохання Уповноваженого ВР з прав людини визнати частину першу статті 13 закону “Про психіатричну допомогу” (госпіталізація особи до психіатричного закладу) такою, що суперечить ст. 29 Конституції України (право на свободу та особисту недоторканість). Рішення суд оприлюднив сьогодні.

Омбудсмен обгрунтував своє клопотання тим, що “госпіталізація недієздатної особи без її згоди у випадку, коли вона не може за станом здоров᾿я дати таку згоду, до психіатричного закладу, з якого вона не може у будь-який момент вийти за власним бажанням, прирівнюється, відповідно до пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, до позбавлення свободи, оскільки таку особу тримають в обмеженому просторі протягом тривалого часу за відсутності її згоди”.

У свою чергу судді наголосили, що “встановлена процедура госпіталізації недієздатної особи до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра не передбачає судового контролю за такою госпіталізацією, оскільки законодавець фактично розглядав її як добровільну, хоча госпіталізація недієздатної особи відбувається без надання нею усвідомленої згоди”.

Суд вважає, що така госпіталізація має відбуватися виключно за рішенням суду. 

Конституційний Суд України вважає, що така госпіталізація за своєю природою та наслідками є непропорційним обмеженням конституційного права недієздатної особи на свободу та особисту недоторканність, тому вона має здійснюватися з дотриманням конституційних гарантій захисту прав і свобод людини і громадянина, з урахуванням зазначених міжнародно-правових стандартів, правових позицій Конституційного Суду України та виключно за рішенням суду відповідно до вимог статті 55 Основного Закону України”, – йдеться у рішенні.

Судді рекомендували Верховній Раді негайно привести у відповідність законодавство у сфері надання психіатричної допомоги до цього рішення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter