Суд визнав право кримчан перевозити майно, недозволене постановою Кабміну

Дата: 05 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Український суд визнав право кримчан перевозити через пункт пропуску майно, які не відносяться до переліку дозволених відповідно до постанови Кабінету міністрів України №1035.

Як повідомили в Українській гельсінській спілці з прав людини, 26 вересня Одеським окружним адміністративним судом було винесено постанову, якою визнано протиправною відмову відділу Херсонської митниці Державної фіскальної служби України на пункті пропуску з окупованим Кримом з території АР Крим внутрішньо переміщеній особі з її особистими речами, які не відносяться до переліку дозволених відповідно до згаданої постанови.

Задовольняючи позов громадянина Л.О., Одеський окружний адміністративний суд прийняв важливе рішення не тільки для конкретного позивача, але і для багатьох інших кримчан, які з моменту набуття чинності постанови позбавлені можливості вільно з особистими речами перетинати контрольні пункти між півостровом та материковою частиною України.

За словами адвокатки Юлії Лісової, яка представляла позивача по справі, суд поставився до розгляду справи не формально, а ретельно провів аналіз відповідних нормативно-правових норм та наданих у сукупності доказів.

“У постанові суд сформував важливий висновок, що при вирішенні питання застосування постанови КМУ  № 1035 вкрай важливо розрізняти речі, які особа переміщує з метою забезпечення звичайних повсякденних потреб, та речі, які призначені для  підприємницької  діяльності, відчуження або передачі іншим особам”, – зазначила Лісова.

Суд у постанові неодноразово послався на Конституцію України, як на норми прямої дії, зокрема на конституційні гарантії права власності та рівності прав та обов’язків всіх громадян.

Цінним є те, що суд, мотивуючи своє рішення, послався, крім національного законодавства, також на  статтю 1 Першого протоколу до Конвенції з захисту прав людини та основоположних свобод, а також врахував реальну ситуацію, яка склалася у зв’язку з анексію Кримського півострову.

Справу вимушеного переселенця було підтримано Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. УГСПЛ та адвокат позивача сподіваються, що дана постанова набуде законної сили у такому вигляді, і стане корисним прецедентом для подальшого забезпечення прав людей при перетинанні ними пунктів пропуску з анексованою територією.

“Після прийняття в грудні 2015 року Постанови 1035 “Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію” тисячі кримчан щоденно почали стикатися з проблемами щодо переміщення власного майна через пункти пропуску. Постанова, прийнята відповідно до Закону про вільну економічну зону Крим, начебто мала за мету припинення будь-яких економічних відносин та поставок товарів на півострів. Але фактично її наслідком стали серйозні порушення прав звичайних людей, які й без того після анексії Криму опинилися в уразливому становищі. А після прийняття Постанови в порушення Закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” кримчани були майже позбавлені права на евакуацію свого майна. Прийняте судом рішення вказує на ці системні проблеми та порушення прав власності, викликані Постановою 1035. Воно також дає надію багатьом громадянам, які не могли до цього евакуювати своє майно з Криму. Наша організація, в свою чергу, готова надавати допомогу жертвам таких порушень в майбутньому”, – коментує юристка УГСПЛ Дар’я Свиридова.

З текстом рішенням можна ознайомитись тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter