Суд у Гаазі визнав екс-віце-президента Конго винним у воєнних злочинах

Дата: 22 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі після шестирічного процесу у справі колишнього конголезького віце-прем’єра Жана-П’єра Бемби виніс обвинувальний вирок.

Колишнього високопосадовця визнали винним у воєнних злочинах, зокрема вбивствах, насильстві та мародерстві під час конфлікту 2002-2003 років у Центральноафриканській Республіці (ЦАР), передає Deutsche Welle.

“Бемба фактично діяв як військовий командир, який віддавав накази та контролював сили “Визвольного руху Конго”, – цитує заяву судді агенція AFP.

Повстанське угруповання під проводом Бемби скоїло серії жорстоких вбивств і зґвалтувань під час кампанії на підтримку тодішнього президента ЦАР Анжа-Фелікса Патассе, заявили у суді численні свідки. Бемба програв президентські вибори у Демократичній Республіці Конго у 2006 році, а після звинувачень у державній зраді у 2007 році втік із країни.

23 травня 2008 року МКС знайшов підстави підозрювати Бембу у воєнних злочинах. Наступного дня його заарештували під Брюсселем і передали суду 3 липня того ж року. Екс-віце-президента триматимуть під вартою до оголошення строку ув’язнення, уточнили в суді. Як зазначає агентство Reuters, вирок став першим у МКС випадком звинувачення політика, що займав пост такого рівня, а також першим – із фокусом на злочини сексуального характеру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter