Суд у Гаазі почне розслідувати російсько-грузинський конфлікт

Дата: 15 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі Фату Бенсуда звернулася за дозволом розпочати розслідування можливих військових злочинів, скоєних сторонами російсько-грузинського конфлікту 2008 року.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Deutsche Welle, прокурор має свідчення того, що “фактична влада Південної Осетії” скоїли вбивство 113 етнічних грузинів під час їхнього насильницького виселення з території самопроголошеної республіки. При цьому було виселено до 18 500 людей, зруйновано близько 5000 будинків.

“Етнічне грузинське населення, яке проживає в зоні конфлікту, зменшилося щонайменше на 75 відсотків”, – зазначає Фату Бенсуда. Також, на думку прокурора, можливо, ці дії відбувалися за підтримки російських військовослужбовців.

У той же час Фату Бенсуда вважає, що як військовий злочин можна розцінювати і напад грузинських збройних сил на російських миротворців. За цим фактом прокуратура Грузії проводила власне розслідування, але воно зайшло в глухий кут, що стало однією з причин звернення Фату Бенсуда до МКС.

Нагадаємо, за словами правозахисника Володимира Яворського, ця справа є важливою для України, адже вона покаже, чи можливо притягти до відповідальності військових Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter