Суд у Чехії дозволив власнику готелю не селити у себе росіян, які не засуджують анексію Криму

Дата: 02 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Чехії не побачив дискримінації в діях власника готелю Brioni Boutique Томаша Крчмаржа, який відмовлявся селити російських громадян, що не засуджували окупацію Криму.

Про ситуацію на своїй сторінці у Facebook написав посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс

Томаш Крчмарж тримає готель у місті Оттава. 24 березня 2014 року він вивісив оголошення про те, що через анексію Росією Криму громадян РФ у готелі поселяти не будуть, проте через кілька днів він змінив умову та вирішив селити в себе росіян лише в разі, якщо вони письмово заявлять про засудження окупації Криму. Згодом чеська торговельна інспекція вирішила, що такий підхід є дискримінацією, і оштрафувала Крчмаржа на 50 тисяч крон (приблизно 2 тисячі євро). Історія набула розголосу, і багато людей пропонувало бізнесмену, що заплатять штраф за нього, але він вирішив відстояти свою думку в суді. 

“Я вважав це своїм громадянським обов’язком. Якби я мав армію, то запровадив би надзвичайний стан, оскільки в мене її немає, то я роблю те, що можу. Потрібно нагадувати людям, які погано вчили історію, що може статися, якщо не звертати увагу на деякі речі. Росіяни вже тут колись були. Я їх тут більше не хочу – ні для себе, ні для своїх дітей. Путін зробив те саме, що перед війною зробив Гітлер у Судетах”, – говорив тоді чоловік. 

Спочатку суд зменшив штраф Крчмаржу до 5 тисяч євро, проте такий вирок не влаштував його, а тому він довів справу до Конституційного суду Чехії. 

“Конституційний суд відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки, визнав дії готелю раціональними. Зокрема, суд констатував, що анексія Криму суперечить основоположним принципам міжнародного права, пославшись на позицію міжнародних організацій, а також МЗС Чехії. Також чеський Конституційний суд наголосив, що і державні органи дотримуються різних підходів до різних людей у залежності від  їхнього громадянства, яке є принципово іншим поняттям, ніж національність”, – повідомив Перебийніс. 

Таким чином, судді визначили, що відмова клієнту з огляду на його етнічне походження або релігію вважалася б дискримінацією, але з огляду на громадянство – ні. 

“Тепер справа знову повертається до Вищого адміністративного суду, який має переглянути своє попереднє рішення з урахуванням вердикту Конституційного суду. Таким чином, ми маємо надзвичайно важливий прецедент рішення Конституційного суду країни ЄС, у якому не лише відновлено справедливість стосовно людини, що стала на захист України, але й підтверджено протиправність анексії Росією території України”, – написав посол та закликав людей, які зупинятимуться в Оттаві, підтримати Крчмаржа. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter