Суд переніс розгляд справи про напад на Марш рівності (доповнено)

Дата: 22 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Оболонський райсуд Києва переніс судове засідання над підозрюваними у нападі на активістів Маршу рівності 6 червня минулого року.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

“Суддя Бевзенко Юлія перебуває в нарадчій кімнаті. Вона пише своє судове рішення і не може слухати інші справи”, – сказав помічник судді Віталій Ткачук.

Наступне судове засідання відбудеться 12 лютого об 11:30. У цей день на лаві підсудних постануть четверо підозрюваних, яких організатори Маршу Рівності пов’язують із Правим сектором. Правоохоронці інкримінують їм порушення частини 3 статті 296 КК (хуліганство). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Тим часом восьмеро ЛГБТ-активістів пікетували будівлю суду, вимагаючи обов’язково визнати гомофобний і трансфобний мотиви злочину та реальних тюремних термінів для нападників. Під судом активісти тримали фотографії людей, які постраждали від нападів на минулорічному Марші рівності. 

Активісти вимагали також від законодавців перегляду карного кодексу, аби передбачити у ньому злочин на ґрунті гомофобії та трансфобії.

“У всіх європейських країнах це кваліфікується як злочин на ґрунті ненависті. У нього є дві складові частини – власне сам злочин, в цьому випадку напад на мирну акцію, й мотив – ненависть, який є обтяжуючою обставиною. В Україні свої незаконні дії, свої радикальні ненависницькі погляди ультраправі називають так званою “громадянською позицією”. Вони використовують це як пом’якшуючу обставину”, – пояснює ЛГБТ-активіст Зорян Кісь.

За його словами, в Кримінальному кодексі є 161 стаття (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії). У ній перераховані різні ознаки, однак немає ознаки сексуальної орієнтації.

“Ця стаття майже ніколи не використовується, тому що наша поліція не вміє розслідувати такі злочини. А їхній аргумент, що стаття за хуліганство все одно містить важче покарання. Поки не буде реальних змін до Кримінального кодексу практика також не зміниться”, – наголошує Зорян Кісь.

“Окрім того ми протестуємо проти того, щоб люди, які вчиняють злочини, прикривалися патріотизмом, захистом інтересів нації й держави, тому що ми також патріоти, ми також цінуємо державу”, – додає активіст.

Організатори акції планують провести ще одну протест під будівлею суду.

Нагадаємо, 6 червня минулого року на Оболонській набережній близько 300 активістів провели Марш рівності на захист прав ЛГБТ. Кількадесят ультраправих активістів напали на акцію, важко поранивши міліціонера. Після закінчення маршу молодики влаштували “сафарі” побивши декількох людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter