Суд звільнив активіста Аділова, затриманого під час молебню за фігурантів “справи Хізб-ут-Тахрір”

Дата: 31 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні в Київському районному суді Сімферополя суддя Олена Холодна прийняла рішення не брати під варту кримськотатарського активіста Біляла Аділова, якого 29 березня силовики в масках силою затримали біля будівлі Верховного суду Криму, де він здійснював молебень за звільнення фігурантів “справи Хізб-ут-Тахрір”.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини в Криму.

Як розповів адвокат Едем Семедляєв, у представників Слідчого комітету є відео, на якому Аділов сперечається зі співробітниками ОМОНу. Це було розцінено окупаційною владою як образу співробітника поліції, що є кримінальним злочином.

Стосовно Аділова порушено кримінальну справу за статтею 319 КК РФ, слідчий клопотав перед судом про обрання запобіжного заходу, пов’язаного з триманням під вартою. Однак, за словами адвоката Едема Семедляєва, суд узяв до уваги, що злочин, в якому підозрюють Аділова, належить до категорії середньої тяжкості і відмовив у його арешті на час слідства.

Білял Аділов є мусульманським активістом, який регулярно приходив на суди у справах кримських татар, яких звинувачують у тероризмі, читав молитви під час затримання так званої “групи підтримки Мустафаєва”, коли в нього в будинку проводився обшук. У самого Аділова восьмеро дітей.

Нагадаємо, 29 березня силовики в масках затримали кримськотатарського активіста Біляла Аділова біля будівлі підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, де Аділов читав молебень за звільнення фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір”.

Пізніше стало відомо, що активіст знаходиться в російському управлінні слідчого комітету Росії по Криму, йому інкримінують статтю 318 Кримінального кодексу Росії – застосування насильства або погрози щодо представника влади.

30 березня Сімферопольський районний суд заарештував на три доби іншого мусульманського активіста – Ремзі Бекірова за відео зі сторінки, яку той видалив більше місяця тому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter