Суд не розглядає расизм як причину минулорічного вбивства рома у Львові

Дата: 15 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Сихівський райсуд Львова почав розгляд за закритими дверима справи про погром ромського табору та вбивство 23-річного рома Давида Папа в червні минулого року. 

Про це повідомляє Громадське. 

Один з обвинувачуваних у вбивстві Давида Папа Андрій Тичка

У залі суду були присутні неповнолітні обвинувачені (всього у справі їх 15 – ред.), їхній адвокат, дружина вбитого – Рац Ібоя, її брат, сестра, а також брат убитого Давида (усі вони постраждали під час нападу). Захисник нападників зазначив, що причетності ані до вбивства, ані до насильства його клієнти не визнають, адже “у кожного була своя роль”.

У свою чергу представник обвинувачення, прокурор Володимир Телепко, зазначив, що початково кримінальне провадження порушили за статтею, пов’язаною з расовою дискримінацією, проте обвинувачення не наполягатиме на мотивах расової нетерпимості обвинувачених.

“Нами не було встановлено доказів цього”, – заявив він.

Журналісти повідомляють, що під час засідання робили дві перерви, одну з яких для перевірки компетентності перекладача з угорської для потерпілих.

“Він не надав документ про вищу освіту, та ми вважаємо, що перекладача має надавати суд, а не обвинувачення, щоб запобігти упередженості”, – зазначив адвокат з боку захисту.

Натомість перекладач зазначив, що він є носієм мови та має документи про проходження курсів. Прокурор Телепко вказав, що “перекладача завжди призначає суд, а не обвинувачення, як і в цьому випадку”. Суд не задовольнив клопотання захисту про усунення перекладача.

Нагадаємо, що в червні минулого року невідомі в масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини. Унаслідок нападу загинув один хлопець, а поранення дістали четверо. Пізніше поліція Львівщини повідомила про те, що затримала дев’ять осіб, причетних до вбивства. Ними виявились учні двох львівських шкіл з ультраправої організації “Твереза та зла молодь”. Уже 25 червня суд обрав нападникам на ромський табір запобіжний захід, проте в листопаді стало відомо, що підозрювані продовжують відвідувати школу. 

У 2018 році в Україні сталася ціла низка нападів на ромів: 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір. 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова, ромське поселення спалили невідомі. 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що був розташований у Голосіївському парку.

З проханням узяти під особистий контроль розслідування справ про ромські погроми до очільника МВС Арсена Авакова звертався Мінкульт. Також із відкритою заявою до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови Національної поліції Сергія Князєва та міністра культури Євгена Нищука звернулись і правозахисники, які звинуватили чиновників у “спільній бездіяльності”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter