Суд не побачив дискримінації у постанові Нацбанку щодо кримчан

Дата: 09 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

У постанові суду зазначено, що Нацбанк встановлював обмеження через вимоги законодавства.

Повний текст постанови Київського апеляційного адміністративного суду оприлюднив юрист Регіонального центру з прав людини Сергій Заєць. Суд не побачив факту дискримінації, але визнав, що норму, згідно з якою кримчани вважаються нерезидентами, потрібно скасувати.

У постанові йдеться про те, що Національний банк України згідно з чинним законодавством не наділений повноваженнями відносити громадян до нерезидентів на підставі їхньої реєстрації у Криму. Тому апеляційний суд вважає безпідставним рішення суду першої інстанції про відсутність правових підстав для скасування відповідного пункту постанови №699. Зазначено, що приймаючи цей пункт, Нацбанк перевищив свої повноваження.

Крім того, суд апеляційної інстанції зазначив, що твердження позивачів про блокування їхніх рахунків є безпідставними, оскільки не надано доказів такого блокування банками, а також відмови банків надати довідку про блокування. 

У тексті постанови сказано, що “у відповідності до ст. 8 Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” Відповідачем було проведено антидискримінаційну експертизу проекту постанови №699, про що складено відповідний висновок“.

Також зазначено, що Нацбанк встановлював обмеження задля вжиття заходів щодо усунення негативного впливу тимчасової окупації Криму та через необхідність виконання приписів закону, які є загально обов’язковими, а відтак переслідують легітимну ціль та не можуть вважатися такими, що містять ознаки дискримінації.  

А вот полный текст постановления апелляционного суда от 1 сентября 2015 по поводу постановления НБУ № 699 и отмены статуса нерезидента для крымчан. В реестре пока нет.

Posted by Сергій Заєць on 8 вересня 2015 р. 

Нагадаємо, Нацбанк України 3 листопада 2014 року ухвалив постанову № 699, якою прирівняв громадян України з кримською реєстрацією до нерезидентів. Після цього комерційні банки на материку почали блокувати рахунки кримчан, відмовляти їм у наданні кредитів, отриманні переказів та у здійсненні інших фінансових операцій.

Було подано більше десяти позовів кримчан з вимогою скасувати рішення НБУ. Одну з таких скарг, яка складена за підтримки адвокатів Регіонального центру прав людини, розглядав Київський апеляційний адміністративний суд.

21 серпня пленум Верховного суду України визнав, що постанова Нацбанку про визнання кримчан нерезидентами суперечить чинному законодавству. Правозахисники висловили сподівання, що після такої постанови Верховного суду апеляційний суд прийме рішення на користь кримчан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter