Суд на Харківщині залишив дитину з батьком

Дата: 23 Січня 2015
A+ A- Підписатися

На Харківщині військовослужбовець відстояв у суді право залишити з собою доньку після розлучення з дружиною.

Про це повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи.

До “Центру правової інформації та консультацій” Чугуївської правозахисної групи звернувся військовослужбовець-контрактник, що проходить службу на сході Харківської області. Він одружений та має доньку 2006 року народження, але його дружина останнім часом не цікавиться вихованням дитини, не надає коштів на утримання доньки, не забезпечує необхідного харчування та лікування доньки, не спілкується з нею в обсязі, необхідному для нормального розвитку.

Батько дитини зазначив: “Зі мною дитина проживає у сімейному колі, де перевага надається взаємоповазі, доброзичливості, взаємодопомозі, де дитині комфортніше і спокійніше, де вона отримує щиру любов і підтримку. Я не маю скарг від сусідів та мешканців села, не притягувався до адміністративної та кримінальної відповідальності, ніколи не ухилявся від виконання своїх батьківських обов’язків, маю гарний стан здоров’я, не вживаю спиртних напоїв або наркотичних засобів, офіційно працевлаштований, маю стабільний середній дохід“.

Окрім того, в нього є прибудинкова земельна ділянка, тому він завжди має свіжі овочі та фрукти для доньки.

Батько зважився на розлучення і на те, щоб залишити доньку з собою. Він подав до суду щодо стягнення з матері аліментів у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходів до повноліття дитини.

Незважаючи на те, що суд у більшості випадків стає на бік матерів, чоловік заявив: “Я готовий до юридичного двобою. На Донбасі я не злякався озброєних сепаратистів, чого б це я відступився в суді у відстоюванні прав рідної доньки?!“.

Було отримано висновок органу опіки та піклування про доцільність визначення місця проживання малолітньої дитини за місцем проживання батька. Мати до суду не з`явилася і надала заяву, у якій визнала позовні вимоги.

Виходячи з того, що, відповідно до положень ч. 1 ст. 3 Конвенції ООН “Про права дитини”, частин 7, 8 ст. 7 Сімейного кодексу України, при вирішення будь-яких питань щодо дітей необхідно виходити з якнайкращого забезпечення інтересів дітей, судом було встановлено, що подальше спільне життя і збереження шлюбу суперечить інтересам кожного з подружжя та інтересам їхньої дитини“, – зазначено на сайті ХПГ. 

Суд вирішив стягнути з матері аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходів щомісяця до досягнення дитиною повноліття та визначити місце проживання неповнолітньої дитини разом з батьком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter