Суд дозволив вірянам УПЦ МП отримувати паспорт-книжечку, а не ID-картку

Дата: 21 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Велика Палата Верховного Суду України ухвалила рішення про визнання протиправною відмови у видаванні паспорта громадянина України у вигляді книжечки.

Про це повідомляє прес-служба суду.

У березні цього року Касаційний адміністративний суд розглянув позов Наталії Дегтяр до Коростенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області.

Жінка виступала проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані. Дегтяр, яка є парафіянкою Української православної церкви Московського патріархату, стверджувала, що присвоєння людині номеру, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що засвідчує особу, є принизливим.

“Номери привласнюють невпізнаним трупам, в’язням концтаборів і злочинцям, і нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб. Тільки фашисти привласнювали людям номери. Дії Державної міграційної служби схожі на ті, які були засуджені Нюрнберзьким трибуналом”, – зауважували представники позивачки на засіданні.

Тоді суд відмовив їй, але жінка подала апеляцію. 19 вересня Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову в справі, частково задовольнила позовні вимоги та зобов’язала районний відділ Державної міграційної служби в Коростені оформити та видати Дегтяр паспорт громадянина України у формі книжечки.

“Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних. Їх обробка має здійснюватися, як і раніше, в межах та на підставі тих законів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянами та державою”, – постановив суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter