Суд без суддів: На Рівненщині суд вже 2 місяці не розглядає справи

Дата: 26 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Мешканці Гощанського району на Рівненщині вже як два місяці не мають можливості захищати свої права в місцевому районному суді. З 29 серпня в ньому немає суддів.

Про це повідомляє Громадський простір

За даними керівника апарату Гощанського райсуду, штатний розпис передбачає три штатні одиниці судді. Суддя Людмила Рудик пішла у відставку ще 3 жовтня 2016 року. З 27 квітня 2017 року в судді Пацка закінчився строк повноважень. А 29 серпня цього року Вища рада правосуддя відправила суддю Ларису Чорноус у відставку через її заяву про відставку.

Таким чином, станом на 19 жовтня 2017 року в цьому суді нерозглянутими залишаються:

– 409 справ, які були на розгляді на момент припинення повноважень останнього судді;

– 253 справи, які надійшли до суду в період відсутності суддів (з них: 83 цивільних, 6 справ адміністративного судочинства, 158 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності, 4 кримінальних провадження; 2 скарги на рішення дії чи бездіяльність слідчого, прокурора під час досудового розслідування).

“Люди позбавлені можливості вирішувати спори, які виникають між ними, оскаржувати незаконні рішення органів місцевого самоврядування, — коментує ситуацію керівник правових програм РОГО “Комітет виборців України” Микола Глотов. — Крім того, на сьогодні не покарано жодного з правопорушників, зокрема водіїв, які перебували в стані сп’яніння за кермом та були виявлені поліцейськими на території Гощанського району в період з 29 серпня 2017 року. Оскільки такі справи щодо притягнення до відповідальності має розглядати саме Гощанський районний суд. В зв’язку з нерозглядом справ через відсутність суддів, порушники, які створювали загрозу безпеці руху, в тому числі на міжнародній трасі “Київ-Чоп”, залишаться непокараними”.

Повідомляється, що Рівненська обласна громадська організація “Комітет виборців України” звернулася з листами до президента України, Вищої ради правосуддя та Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя з проханням вжити всіх можливих заходів для невідкладного вирішення цього питання.

Нестача суддів також була в Радивилівському райсуді Рівненської області. Там місцеві мешканці не могли реалізовувати своє право на судовий захист більше 10 місяців. І лише 7 серпня 2017 року Президент України своїм Указом перевів шляхом відрядження строком до шести місяців суддю Демидівського районного суду Рівненської області Дмитра Мельника. Однак таке відрядження є тимчасовим і після спливу його терміну цей суд знову може залишитися без суддів.

Окрім цього, суди без суддів були у селищі Путила (Чернівеччина), Яремче (Івано-Франківська область), Жидачів (Львівщина), Куликівка (Чернігівщина), Лохвиця, Карлівка (Полтавщина), Нова Водолага (Харківщина), Скадовськ (Херсонщина).   

Судді почали масово йти у відставку з початком суддівської реформи. Після 20 років роботи судді могли претендувати на довічне утримання від держави. А це 90% від заробітної платні у середньому 20 тисяч гривень. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter