Суд в Ужгороді звільнив від відповідальності нападниць на акцію 8 березня 2018 року

Дата: 10 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Суд в Ужгороді звільнив від кримінальної відповідальності обвинувачуваних у нападі на учасниць акції за права жінок 8 березня 2018 року в місті у зв’язку із закінченням строку давності. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила адвокатка потерпілих Оксана Гузь.   

8 березня 2018 року в центрі Ужгорода, на площі Театральній, невідомі напали на учасниць акції за права жінок: їх облили червоною фарбою. Одразу на місці інциденту поліція затримала шістьох людей, четверо з них були дівчата.   

“Нападників затримали та доставили у відділок поліції, де їх опитали та відпустили. При цьому четверо з них відмовилися давати покази, а двоє взяли відповідальність на себе. Станом на вересень 2018 року тривало досудове розслідування цього нападу, кваліфіковане за ч. 2 ст. 296 (“Хуліганство, вчинене групою осіб”), ч. 1 ст. 161 (“Порушення рівноправності”) та ст. 170 (“Перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій”) Кримінального кодексу України”, – написала Гузь.
 
Однак у листопаді цього ж року слідчий повідомив про завершення розслідування. Тоді потерпілі також дізналися, що 28 вересня 2018 року в провадженні змінили правову кваліфікацію злочину: справу передали до суду за ч. 1 ст. 125 ККУ (“Легке тілесне ушкодження”) лише стосовно двох дівчат, одна з яких на момент нападу була неповнолітньою.  
 
5-го ж березня 2021 року суд звільнив їх від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строку давності притягнення до неї, зауважила адвокатка:  

“Фактично суд, приймаючи саме таке рішення в рамках закону, порушив право потерпілих на справедливий судовий розгляд, на встановлення реальних обставин злочину і розуміння того, що злочинці будуть притягнуті до відповідальності саме за той злочин, який вчинили”.

Гузь пояснює, що неправильна кваліфікація дала змогу відправити справу до суду за статтею, яка передбачає строк покарання менший, ніж обмеження волі: у цьому випадку строк притягнення до відповідальності становить два роки з дня скоєння злочину. 

До сьогодні адвокатка досі не отримала повного тексту ухвали суду. 

“Дуже простий приклад того, чому злочини на ґрунті ненависті потребують належного досудового розслідування і правильної кваліфікації. В іншому випадку ми отримуватимемо саме такі рішення суду: нападники і нападниці  уникатимуть покарання, оскільки терміни притягнення до відповідальності спливуть ще під час судового розгляду”, – підсумувала Гузь. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter