Суд засудив співробітників ФСБ Тішеніна і Шамбазова за катування кримчанина Олександра Костенка

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Двох експрацівників СБУ Криму Андрія Тішеніна і Артура Шамбазова заочно засудили до дев’яти та десяти років позбавлення волі за катування активіста Євромайдану в окупованому Криму.

Про це повідомила пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя у Telegram та українські ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах. 

Андрій Тішенін та Артур Шамбазов

За словами керівника прокуратури Криму Ігоря Поночовного, це перший вирок за порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) з початку міжнародного збройного конфлікту в Криму. Він заявив, що прокурори в суді довели, що засуджені ув’язнили та катували українського активіста Євромайдану Олександра Костенка.

За даними прокуратури, з початку тимчасової окупації півострова російськими військовими у 2014 році колишні співробітники СБУ почали співпрацювати з ворогом та перейшли на службу до незаконного “управління ФСБ РФ у Республіці Крим та м. Севастополі”.

На початку 2015 року ці “співробітники ФСБ” у Сімферополі викрали, а надалі ув’язнили українського активіста, учасника Революції гідності Олександра Костенка.

Його катували електричним струмом, застосовували фізичне насильство та погрози, щоб вибити зізнання в злочині, якого активіст не вчиняв. Чоловіка змушували зізнатися в нібито заподіянні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу “Беркут” у 2014 році на майдані Незалежності в Києві.

Через декілька місяців окупанти почали судити Костенка. Обвинувачення проти нього представляла колишня окупаційна “прокурорка” Криму Наталія Поклонська, яка згодом за цю справу отримала звання “генерала”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter