Суд заборонив закарпатцю відвідувати бари, щоб виховати: чи є тут порушення його прав?

Дата: 03 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Берегівський районний суд встановив на один рік адміністративний нагляд щодо місцевого жителя та заборонив, зокрема, ходити у заклади, де продають алкоголь на розлив.

Рішення опублікували у реєстрі.

Будівля Берегівського районного суду. Фото: br.zk.court.gov.ua
У грудні 2017-го щонайменше тричі судимий уродженець села Жнятино Мукачівського району звільнився із колонії на Львівщині, однак продовжив вчиняти адміністративні правопорушення. Саме через це правоохоронці, які вважають закарпатця схильним до нових злочинів, звернулись до суду, аби встановити щодо нього адміннагляд.

Суддя Олександр Фейір задовольнив клопотання та заборонив чоловіку:

  • виходити з будинку з 22:00 до 06:00 години;
  • виїжджати за межі району без дозволу поліції;
  • відвідувати торговельні заклади, де продають спиртні напої на розлив;
  • зобов’язав кожну останню п’ятницю місяця приходити у відділок поліції для реєстрації.

Підсудний має право на оскарження рішення протягом 10 днів, однак, як уточнюється у постанові, він не заперечував щодо встановлення обмежень.

Фото: zakarpattya.net.ua

Як наголошує правозахисник Володимир Яворський, рішення Берегівського райсуду не порушує прав чоловіка, адже встановлені обмеження є пропорційними та мають законну мету, а саме захист прав інших та забезпечення правопорядку.

“Ці обмеження застосовуються тільки для осіб, що відбули покарання за певні злочини, пов’язані з насильством. Вони застосовуються не до всіх, а тільки, якщо особа після відбуття покарання продовжує таку поведінку, що може призвести до нових злочинів. Також цей нагляд встановлюється на певний строк і якщо особа веде нормальне життя, то може бути достроково знятий. Адміністративний нагляд не може тривати довше часу погашення судимості”, – говорить він. 

Окрім цього, продовжує Яворський, подібні заходи “практикують практично в усіх демократичних країнах”. 

“Єдине, чого в нас недостатньо, так це створення різноманітної допомоги цим особам, щоб вони далі не вчиняли злочинів. Наприклад, можна створювати багато соціальних проектів для підтримки осіб, що бажали б кинути зловживати алкоголем чи наркотиками, чи підтримувати інші проекти для допомоги особам, що вийшли з місць позбавлення волі. На жаль, ці люди залишаються сам на сам зі своїми проблемами”, – підсумовує він. 

Нагадаємо, що торік в Одесі суддя Малинівського районного суду Олександр Гарський призначив двом чоловікам, які викрадали аксесуари з автомобілів, рік позбавлення волі умовно із зобов’язанням читати книжки. 

Вирок судді став не першим, що привертає увагу медіа. Так, наприклад, до цього Гарський призначав дав три роки умовного терміну раніше судимому чоловіку, який викрутив вікно в супермаркеті та вкрав звідти шоколадних батончиків на 785 гривень. У рішенні він зазначив, що до скоєння правопорушення зловмисника підштовхнула відсутність освіти та брак батьківської опіки. 

 

Фотографія обкладинки: zakarpattya.net.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter