Суд ЄС скасував санкції проти Віктора Януковича та його сина Олександра

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Суд Євросоюзу задовольнив позов президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра і скасував санкції, запроваджені проти них Радою ЄС в березні 2021 року.

Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому 20 грудня 2023 року.

З Віктора Януковича зняли санкції ЄС Віктор Янукович (архівне фото). Джерело: AP / Дарко Войновіч

У документі наголосили на тому, що коли Януковичів вносили до санкційних списків, Рада ЄС не перевірила належним чином надані Україною підстави для запровадження обмежувальних заходів.

Адвокати Віктора Януковича стверджували, що вирок українського суду проти нього за державну зраду був політично вмотивованим і процесуально несправедливим.

Водночас інше санкційне рішення ЄС проти Януковичів, ухвалене в серпні 2022-го, діє, тож їм досі заборонено користуватися активами в Євросоюзі та вʼїжджати на його територію.

Станом на зараз у санкційному списку ЄС залишилося семеро з 18 осіб. Скасування санкцій проти них пояснюють недостатніми доказами від українського слідства.

У вересні минулого року суд ЄС скасував рішення Ради Євросоюзу за 2019-й та 2020 рік, через що Рада ЄС виключила Януковичів із санкційного списку.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Загальний суд ЄС постановив виключити 83-річну Віолетту Пригожину з загальноєвропейського списку санкцій, до якого її додали за ймовірну підтримку приватної військової компанії “Вагнер” після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Жінку додали в санкційні списки як номінальну власницю кількох бізнесів, пов’язаних з її сином Євгенієм Пригожиним, що очолював російську ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter