Суд визнав, що активіст, на якого склали протокол за акцію перед NewsOne, не порушував законів

Дата: 30 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Солом’янський райсуд Києва не знайшов складу порушення у справі щодо активіста Владислава Грезєва, якого звинувачували в порушенні порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій. 

Про це повідомив кореспондент Центру прав людини ZMINA, який був на засіданні суду. 

Грезєв на фото ліворуч

8 липня Грезєв разом з десятками інших активістів вийшов під стіни телеканалу NewsOne, щоб протестувати проти проведення телемосту “Треба поговорити”, який медіа хотіло провести спільно з російським телеканалом “Россия 24”. Анонс ефіру тоді викликав обурення в суспільстві та серед політиків: тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав майбутній ефір спробою реваншу та закликав керівництво NewsOne відмовитися від цієї ідеї, а низка експертів наголошувала на тому, що проведення телемосту – порушення чинного законодавства. Зі свого боку президент України Володимир Зеленський, реагуючи на спробу проведення телемосту, запросив очільника РФ Володимира Путіна провести зустріч у Мінську. 

Під час акції поліцейські склали на Грезєва адмінпротокол щодо порушення частини 1 статті 185-1 КУаАП, а саме “порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”. Санкції статті передбачали для активіста покарання у вигляді попередження або накладення штрафу від 10 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

30 серпня суддя Солом’янського райсуду столиці Зелінська заслухала справу. За словами кореспондента Центру прав людини ZMINA, засідання тривало близько п’яти хвилин. У підсумку вона не знайшла складу порушення та самого факту події. 

Сам активіст вважає, що протокол щодо нього склали не через мітинг під стінами NewsOne, а “за сукупністю”. На його думку, правоохоронці звернули на нього увагу через попередні заявки, які він подавав щодо мітингів, зокрема в межах ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”.

Нагадаємо, що нещодавно Рівненський апеляційний суд скасував протоколи про адмінпорушення щодо двох рівненських активістів – 16-річної Дар’ї Коцюруби та 20-річного Романа Філюка, які 25 травня вийшли на мовчазний протест із плакатами про “імпічмент президенту”. 

Тоді Центр прав людини ZMINA пояснював, чому затримання активістів поліцейськими та звинувачення їх у порушенні правил проведення мітингів – незаконне

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter