Суд виправдав поліціянта, якого обвинувачували у перешкоджанні професійній діяльності журналістки Таїсії Кутузової

Дата: 10 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Колишнього т.в.о. начальника Чабанівського відділення поліції Києво-Святошинського відділу поліції ГУНП в Київській області Романа Микитенка визнали невинуватим у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістки KyivPost, документалістки Таїсії Кутузової.

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).

Таїсія Кутузова в Києво-Святошинському суді. Фото: Олексій Арунян / “Ґрати”

Відповідний вирок ухвалив Києво-Святошинський райсуд 4 березня 2024 року.

В ІМІ нагадали, що інцидент стався 6 жовтня 2020 року. Група поліціянтів застосувала силу до Кутузової в селі Гатне на Київщині. Кореспондентка висвітлювала засідання сільської територіальної виборчої комісії, члени якої планували зняти з виборів одного з кандидатів на посаду голови громади. Троє поліціянтів заламали їй руки, вирвали камеру та пошкодили мікрофон.

Попри те, що напад був груповим, вирок стосується лише одного поліціянта, уточнила медійниця у коментарі ІМІ. Його обвинувачували за частиною 3 статті 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. У судовому рішенні йдеться, що його виправдали “у зв’язку з відсутністю в його діях складу даного кримінального правопорушення”.

Як випливає з обвинувального вироку, поліціянти прибули на виборчу дільницю, оскільки отримали повідомлення про появу там чоловіків міцної статури в спортивному одязі. Кутузова підійшла до поліціянтів та запитала підстави, на яких затримували чоловіків. Не зрозумівши відповіді поліції, вона почала знімати затримання. У відповідь поліціянти стали вимагати від неї покинути місце та припинити відеозйомку. 

Поліціянт, якого згодом виправдав суд, не назвавшись і не показавши службового посвідчення, схопив Кутузову за руку, вирвав камеру та відштовхнув її. Хоча Кутузова одразу сказала, що вона журналістка. У конфлікті брали участь іще двоє його колег, проте на суді вони фігурували як свідки.

Прокурор просив обвинуваченому чотири роки обмеження волі з позбавленням права обіймати посади чи вести певну діяльність строком на три роки.

Зі свого боку захист обвинуваченого стверджував, що Кутузова підробила посвідчення від KyivPost, вказавши на помилку в ньому, тож посвідчення є “неприпустимим доказом”.

Адвокат Кутузової пояснив, що посвідчення журналістки від KyivPost містило технічну помилку: неправильно вказаного видавця ТОВ “Бізнесгруп”. Воно було надруковано з однією літерою “п” замість двох. На переконання захисту, це жодним чином не могло вплинути на правовий статус підзахисної як журналістки.

Однак суд вирішив, що сторона обвинувачення не надала “переконливих та неспростовних доказів, що обвинувачений мав на меті перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, та такого не було встановлено в суді”.  Тож судді встановили, що обвинувачений поліціянт не вчиняв умисного перешкоджання законній професійній діяльності Кутузової.

Також суд не встановив, що обвинувачений поліціянт вчиняв активні дії, спрямовані на перешкоджання.

Суд зауважив, що прокурор під час судового засідання не довів належним чином, що Кутузова вела професійну діяльність та є професійною журналісткою. Вказаний факт встановлюється лише копіями посвідчення журналістки, згідно з якими вона співпрацювала з KyivPost як фрилансерка, наголосили в суді.

Водночас суд визнав, що технічна помилка в посвідченні журналістки є неприпустимою.

Також у судовому рішенні зауважили, що в ході судового розгляду закінчились строки давності притягнення до кримінальної відповідальності обвинуваченого.

Журналістка в коментарі ІМІ уточнила, що вони із захисником просили суд переглянути відео інциденту паралельно з допитом свідків, оскільки їхні слова “суперечили тому, що сталося насправді”. Суд не дозволив цього зробити.

У коментарі ІМІ Кутузова повідомила, що вважає рішення суду несправедливим та подаватиме апеляцію.

Вирок може бути оскаржений у Київському апеляційному суді протягом 30 днів.

В ІМІ нагадали, що 2020 року Таїсія Кутузова тричі зазнавала перешкоджання своїй роботі під час знімання документального фільму “Закрий рота!” про місцевого активіста Сергія Чагарова. Всі вони сталися в Гатному на Київщині.

Так, 1 червня охоронці сільради фізично обмежували їй доступ до приміщення установи, аргументувавши недопуск “карантином”.

Наступного разу охоронці сільради не пустили Кутузову до будівлі 16 серпня.

6 жовтня на неї напали поліціянти, які спробували забрати камеру та пошкодили мікрофон.

Тоді поліція Київщини відкрила кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Підозрюваних поліціянтів відсторонили від професійних обов’язків. 

15 жовтня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за заявою Кутузової про перешкоджання з боку працівників поліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter