Суд в Узбекистані не став карати чоловіка, який вдарив наречену на весіллі

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Суд у Сурхандар’їнській області Узбекистану не став призначати адміністративне покарання чоловікові, який після програшу нареченій у весільному конкурсі вдарив її привселюдно. 

Про це повідомляє телеканал Mening Yurtim.

Скриншот відео

Згідно із законодавством Узбекистану, дрібне хуліганство, у якому звинувачували чоловіка, карається штрафом або виправними роботами. Однак судді вирішили не карати кривдника, бо постраждала повідомила, що не має до нього претензій. Чоловік сказав, що після перемоги нареченої не зміг стриматись і його рука “полетіла”. 

Мати постраждалої розповіла, що родина нареченого попросила вибачення, й нині подружжя живе разом добре. 

Інцидент з побиттям трапився 6 червня в Узунському районі області. Відео того, як чоловік після виграшу дружини у конкурсі б’є її по потилиці, широко обговорювали у самому Узбекистані та за кордоном. Донька президента країни Саїда Мірзієєва, коментуючи випадок, наголосила, що кожному у країні потрібно твердо стояти на тому, що насильство над жінкою неприйнятне.

“Важливою є наша реакція на цей огидний випадок. Якщо ви й ваше оточення обурені та шоковані, значить, довкола вас здорове суспільство. Якщо ж ви чуєте: “Жінка має програвати чоловікові”, “Сама винна, щось не те сказала”, то саме це справжнє лихо і катастрофа… Про такі випадки не можна мовчати, не можна вдавати, що вони поодинокі”, – сказала вона.

Торік всього за 10 місяців в Узбекистані до Центрів реабілітації та адаптації осіб, які постраждали від насильства, звернулися 7226 осіб, більшість з яких (2457) розповіли про психологічне насильство, у 1358 мова йшла про фізичне, у 666 – про економічне, а у 37 випадках – про статеве. При цьому тамтешні посадовці не уточнюють, яку кількість серед постраждалих складають жінки, однак, очевидно, як й в інших країнах їх серед постраждалих більшість. 

У грудні 2021-го президент країни Шавкат Мірзієєв підписав закон, який зобов’язує голів місцевих самоврядувань доповідати до органів внутрішніх справ про домашнє насильство. Міністр юстиції Узбекистану Русланбек Давлетов, розповідаючи про це явище в країні, зазначав, що воно є дуже розповсюдженим. 

Нагадаємо, що нещодавно президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт щодо ратифікації Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. Цього від влади вже декілька років поспіль вимагає щонайменше 50 тисяч українців: дві відповідні петиції набрали необхідну кількість голосів у травні 2020-го та у січні 2022-го. 

Проти ратифікації виступає Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter