Суд у Херсоні заарештував 14 літаків через порушення правил міжнародних польотів в окупованому Криму

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Херсонський міський суд арештував 14 літаків російського авіаперевізника, що незаконно перевозили пасажирів з/до закритого пункту пропуску “Сімферополь-авіа”. 

Про це повідомила пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Українські слідчі  в межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 332-1 (“порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”), ч. 1 ст. 111 (“державна зрада”), ч. 2, 3 ст. 332 (“незаконне переправлення осіб через державний кордон України”) та ст. 334 (“порушення правил міжнародних польотів”) КК України встановили, що незаконні польоти в Крим здійснювала російська авіакомпанія “ГазпромАвіа”.

Вона використовувала 14 пасажирських літаків марок “Dassault Falcon”, “Sukhoi Superjet” та “Boeing” для неправомірного переправлення осіб через державний кордон України, тим самим порушивши правила міжнародних польотів.

Також встановлено, що не менш ніж 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення до тимчасово окупованого Криму в порушення законодавства. Такі дії розглядаються прокуратурою автономії як такі, що підривають суверенітет України.

Нагадуємо, що в рамках зазначеного провадження, накладено арешти на 263 літаки, які здійснювали регулярні пасажирські та інші перевезення до окупованого півострова.

Досудове розслідування здійснює Головне управління СБУ в АР Крим.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим попросила Інтерпол внести до бази розшуку російські літаки, що літають до Криму. 

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амета-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти лише російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

Раніше Кримська правозахисна група неодноразово висловлювала занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення Криму з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter