Суд у Чернігівській області на 5 років відправив за ґрати пенсіонерку за лайки у російській соцмережі

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

На Чернігівщині пенсіонерку, яка користувалася забороненою соцмережею “Однокласники” і лайкала там пости про бойовиків “ДНР”, в яких прославляли окупантів, засудили до 5 років тюрми за глорифікацію збройної агресії РФ.  

Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 5 вересня.

Ілюстративне фото. Джерело: unsplash.com

Жінка вдома користувалася забороненою в Україні соцмережею “Однокласники”, вона кілька разів вподобала дописи, які автоматично відображалися на її сторінці у стрічці новин її 178 друзів.

Таким чином обвинувачувана поширила три публікації. Їх зміст у публічному тексті вироку не цитується. Один раз це було вподобання допису зі сторінки якоїсь групи, іншим разом відеоматеріалу зі сторінки “Комсомольська правда”, в якому виражалась прихильність до бойовиків “ДНР”. За третім разом жінка підтримала лайком текстово-графічний матеріал, в якому прославляли окупантів.

Під час судового засідання жінка вину визнала повністю та детально розповіла про обставини скоєного, просила суворо її не карати. Також зазначила, що діяла під впливом політичних шоу і не одразу зрозуміла, що це злочин. Дона додала, що зараз перебуває на боці України.

Обвинувачена раніше не судима і є особою похилого віку, але скільки їй років у рішенні не уточнили.

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області призначив покарання пенсіонерці ближче до мінімальної межі санкції у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Своєю чергою український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський назвав рішення суду “дивним і надзвичайно жорстоким”.

На думку слідства і суду – коли ставиш лайк, то інформація автоматично поширюється твоїм підписникам, а тому це підпадає під поняття “поширення” інформації. Дуже суперечлива логіка, яка більше схожа на логіку судів Білорусі чи Росії. Людина визнала свою вину. Але тим не менш їй дали аж 5 років позбавлення волі”, – йдеться у повідомленні.

За словами правозахисника на слідство і процес витрачено десятки тисяч гривень.

“Справді надзвичайна суспільна небезпека таких дій. Й дивує особливо жорстоке покарання. У такому віці у мене в принципі взагалі сумнів, що вона вийде з місць позбавлення волі, бо медицини там нема“, – зазначив Яворський.

Нагадаємо, наприкінці серпня поточного року уродженку РФ, яка мала громадянство України, засудили до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за те, що жінка прославляла країну-агресора та закликала до зміни меж території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter