Суд скасував рішення українського посольства в РФ, яким позбавили громадянства активістку Олену Глушко

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позовні вимоги активістки та російської опозиціонерки Олени Глушко і скасував рішення українського посольства в РФ, яким її позбавили громадянства. 

Про це повідомляють у Харківській правозахисній групі. 

Фотографії зі сторінки Глушко у Facebook

Посольство України в Росії скасувало громадянство Олені Глушко наприкінці квітня 2017 року.  У Москві вона була активісткою опозиційних рухів, виходила на мітинги та акції на підтримку українських політв’язнів, стояла в центрі Москви з одиночними пікетами, а в соціальних мережах активно роз’яснювала про події на Майдані, за що її неодноразово затримувала поліція.               

Право на українське громадянство Глушко мала за походженням, а тому у 2015-му отримала паспорт та переїхала до Києва. Тут вона допомагала переселенцям з Донбасу та активно підтримувала росіян, яких переслідує влада на батьківщині. 

Акція 2014 року в Москві

Про те, що українське посольство позбавило її громадянства, Глушко дізналась у липні 2018-го, тобто через рік після самого рішення. У нічному потягу на станції Конотоп прикордонники вилучили паспорт у жінки на вимогу міграційної служби, а тому Глушко автоматично стала особою без громадянства, адже відмовилася від російського. Проте інформацію про це, як з’ясували згодом, посольство не отримало. 

Захист стверджував, що посольство взагалі не мало права ухвалювати рішення стосовно Глушко, оскільки вона постійно проживала з 2015 року на території України. МЗС та посольства мають ухвалювати рішення щодо громадян, які постійно мешкають за кордоном, а тому в цьому разі рішення повинна була ухвалювати міграційна служба.

Наприкінці 2018 року Окружний адміністративний суд Києва витребував у посольства та Держміграційної служби документи, на підставі яких Глушко позбавили громадянства. Однак, як розповідають захисники, таких майже не було.

“Півтора року тиші в письмовому провадженні навіювали не дуже приємні думки щодо позиції суду, тим паче що перші дні були дуже активні в зборах додаткових аргументів та документів з усіх сторін. Сторона захисту не встигала вивчати всі “перли” центральних органів державної влади України”, – розповідають адвокати Глушко. 

Захист неприємно вразила позиція Державної міграційної служби України, яка мала більше претензій до Глушко, ніж Міністерство закордонних справ. Декілька сторінок відзиву до суду були всіяні постійними закликами до скасування громадянства.

ОАСК не ухвалював окремого рішення щодо поновлення громадянства Глушко, як вона того просила. На думку суду, скасування рішення посольства автоматично поновлює її в громадянстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter