Суд РФ залишив за ґратами фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 10 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Фігурантам алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір”, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, продовжили запобіжний захід тримання під вартою ще на три місяці.  

Про це громадянській ініціативі “Кримська солідарність” повідомили адвокати Айдер Азаматов, Сіяр Панич і Рефат Юнус.

Фігуранти алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір”

“Засідання почалося з клопотання прокурора, який повідомив, що 15 квітня закінчується термін запобіжного заходу тримання під вартою і заявив, що потрібно подовжити запобіжний захід до 15 липня 2021 року. Суд задовольнив це клопотання”, – Сіяр Панич.     

Захист наполягав на зміні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на домашній арешт, але судова колегія відхилила всі клопотання адвокатів, аргументуючи “тяжкістю злочинів і можливістю сховатися від суду”.  

У суді були присутні родичі політв‘язнів, дружина Ельдара Кантемірова привезла з собою дітей. Розгляд справи почався з запізненням на 2,5 години – спочатку довго везли підсудних, а потім налагоджували відеоконференцзв’язок в новій будівлі суду.

Адвокат Айдер Азаматов на засіданні суду зазначив, що підсудні ніколи не були схильні до злочину. Крім того, за його словами, немає жодних доказів того, що вони можуть сховатися. Захисник обвинувачених Сіяр Панич підтримав свого колегу і сказав, що вважає неможливим вплив підзахисних на суд і переконаний, що тяжкість покарання не визначає запобіжний захід. Адвокати за призначенням також висловилися за ВКС, додаючи позитивні характеристики і наявність у підзахисних дітей.

Політв’язень Руслан Нагаєв заявив, що у суду за 2 роки було достатньо часу переконатися в тому, що підсудні не схильні до злочину і немає сенсу утримувати їх в СІЗО.

Нагадаємо, 10 червня 2019 року в Криму в Алушті затримали, а потім заарештували чотирьох кримських татар – Руслана Нагаєва, Ельдара Кантемірова, Руслана Месутова, Ленура Халілова (голову релігійної громади “Алушта”).

23 вересня 2020 року правозахисний центр “Меморіал”визнав фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Ельдара Кантемірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва і Ленура Халілова політичними в’язнями і поставив вимогу їх негайного звільнення.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter