Справи Майдану: суд оголосив вирок обвинувачуваному у викраденні та вбивстві активіста Вербицького

Дата: 16 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Бориспільський міськрайонний суд Київської області засудив до дев’яти років позбавлення волі Олександра Волкова, обвинувачуваного у викраденні та катуванні під час Революції гідності майданівців Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, внаслідок чого останній помер.

Про це повідомив Луценко на своїй сторінці у фейсбуку. 

Олександр Волков. Джерело: Ґрати

Волкова визнали винним у катуванні, викраденні та протидії мирним зібранням. Також прокуратура висувала звинувачення у вбивстві та створенні організованого злочинного угруповання, проте суд це не підтримав, уточнив активіст.

Оскільки це рішення першої інстанції, то воно набере чинності лише після розгляду в апеляційному суді.

“Я щиро “дякую” кожному депутату від імені вбитих, закатованих, викрадених і всіх, кому злочини зламали життя, за проголосований ними у свій час “закон Савченко”, – написала старша прокурорка ОГП Юлія Малашич на своїй сторінці у фейсбуку, коментуючи вирок Волкову.

За “законом Савченко”, коли один день попереднього ув’язнення зараховується за два дні позбавлення волі під час обчислення судом строку покарання, приблизно через 10 місяців Волков уже може вийти на волю, повідомила вона в коментарі до свого допису в соцмережі. 

Сам Волков не визнає обвинувачення та стверджує, що не брав участі в жодних злочинних справах.

Раніше Офіс генпрокурора України оприлюднив інформацію про те, що в справі про викрадення, незаконне позбавлення волі та катування активіста Ігоря Луценка та Юрія Вербицького під час Революції гідності встановили ще одного підозрюваного. 

У повідомленні, розміщеному в п’ятницю, 16 квітня, на офіційному сайті структури, зазначено, що ця людина в складі злочинної групи 21 січня 2014 року викрала з приміщення Олександрівської клінічної лікарні Києва згаданих учасників акцій протесту, а згодом, після вивезення потерпілих до лісу, брала участь у їхньому незаконному позбавленні волі та катуванні.

“Йому повідомлено про підозру в катуванні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, викраденні та незаконному позбавленні волі двох осіб, що спричинило тяжкі наслідки – смерть людини, а також незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 146 і ст. 340 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

Печерський райсуд за клопотанням Юлії Малашич взяв підозрюваного під варту строком на два місяці.

В Офісі генпрокурора нагадали, що у вказаній справі до кримінальної відповідальності вже притягнуто 15 осіб, стосовно шести з них справи розглядають суди, зокрема щодо двох заочно, дев’ятьох осіб оголошено в розшук.

Рішення суду прокоментував потерпілий Ігор Луценко на своїй сторінці у фейсбуку.

“Хороші новини! Ще одного підозрюваного в участі у вбивстві Юрія Вербицького і викраденні мене під час подій Майдану взяли на два місяці під варту. Олександр Перестюк. Це четвертий потенційний злочинець, котрий потрапив у СІЗО… І це, щоб ви розуміли, лише невелика частина не найбільш важливих людей”, – написав він. 

Луценко нагадав, що ЄСПЛ визнав провину держави Україна як у його з Вербицьким викраденні, так і в неефективному розслідуванні. 

“Пройшло вже сім років, і зроблено меншу частину. Очевидно, що мені доведеться ще довгі роки ганятися за злочинцями, можливо все життя. Нормально”, – написав він.

Нагадаємо, що 21 січня 2014 року група тітушок викрала активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з Олександрівської лікарні та вивезла до лісу за Києвом. Чоловіків катували, згодом зловмисники відпустили Луценка, який зміг вийти з лісу та зателефонувати друзям. Того ж дня Вербицького знайшли мертвим.

У березні 2020-го, через шість років після вбивства, правоохоронці затримали одного з підозрюваних – Сергія Мисливого. Весь цей час, як розповідали правоохоронці, він переховувався від слідства під фальшивими іменами, використовуючи підроблені паспорти. Під час затримання назвався прізвищем Біліченко, а за підробленим паспортом за роки переховування він навіть декілька разів перетинав кордон.

Також правоохоронці затримали ще одного підозрюваного в цій справі – Івана Новотного.

Олександра Волкова, якого слідство вважало організатором викрадення, а також людиною, пов’язаною з імовірним замовником викрадення – українським бізнесменом Олексієм Чеботарьовим, затримали в липні 2017 року. За даними прокуратури, за часів президентства Віктора Януковича останній займався спиртовою галуззю. Наразі він переховується в Росії, його оголошено в розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter