Суд на Львівщині не зняв арешт із сімох автомобілів волонтера Івана Михайліва

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Суддя Червоноградського міського суду Львівської області Віталій Грабовський відмовив у знятті арешту із семи автомобілів волонтера Івана Михайліва, які силовики забрали з-під його будинку. Ці автівки не проходять у кримінальній справі про начебто продаж автомобілів, які волонтер завіз як гуманітарну допомогу. Загалом правоохоронці вилучили у волонтера 12 автівок. 

Про це волонтер Іван Михайлів повідомив виданню ZMINA.

Волонтер Іван Михайлів. Фото: з фейсбуку

За словами волонтера, силовики вилучили в нього сім автівок, які не фігурують у справі: два повнопривідні пікапи Mitsubishi L200, повнопривідний джип Suzuki Trooper, два Volkswagen Т4, повнопривідний Nissan X-Trail і повнопривідний Ford  Maverick. 

“Я просив зняти арешт із семи автомобілів, які вилучили біля мого дому за оглядом місця події. Підстави для визнання їх речовим доказом не надано за пів року, жодної підстави. Як ці автомобілі можуть слугувати доказами, крім того, що це шкодить мені особисто і нашим військовим, я не знаю. Якби в них були якісь підозри, то варто було б їх вручити щодо всіх дванадцяти автомобілів”, – каже волонтер.

Автівки мали вирушити певним частинам на фронт.

“Одну з дванадцяти машин забрали просто посеред дороги. До мене заїхав військовий забрати колеса, ми домовилися заздалегідь. І, їдучи від мене кілометрів за 10, їх наздогнали правоохоронці, машину поставили на арештмайданчик. Хлопці пояснювали, що боєць, якому безпосередньо передано машину тяжко поранений і перебуває в госпіталі в Хмельницькому. Їх це не влаштувало, сказали або давати свідчення, що купили машину в Івана Михайліва, або машину не повернуть. Ультиматум. Звісно, людина відмовилася давати такі свідчення, і машину опечатали. Минув час, і тепер слідчий Владислав Величко мені каже: “Подзвоніть до тих людей, нехай звернуться з клопотанням, хай заберуть машину”. На що я відповідаю, що такого робити не буду, нехай самі дзвонять і пояснюють, що коїться”, – розповідає Михайлів.

Повідомлення про підозру волонтеру вручили торік 20 серпня. 

“У підозрі фігурують три автомобілі, а за фактом вилучили 11 автівок, а ще одну, дванадцяту, забрали через тиждень. Це взагалі абсурдна ситуація. Тобто фактично дев’ять автомобілів незаконно вилучено”, – скаржиться він.

Михайлів вважає, що справу щодо нього відкрили “заради показників”.

“Правоохоронці ввійшли в змову із суддею, щоб він задовольняв будь-які клопотання. Так мені влупили заставу 650 тисяч гривень, недосяжну для мене”, – говорить він.  

Окрім того, Михайлів розповів про випадок, як його викликали до міграційної служби начебто задля уточнення паспортних даних, а натомість – вручили повістку на слідчу дію.  

“Я прийшов, а за мною двері на ключ закрили. Вийшов з кабінету слідчий і говорить: “Хочу вручити вам повістку, щоб ви завтра прибули до мене на слідчу дію”. Я відповів, що ми ж домовилися на понеділок, я адвокату своєму теж про понеділок уже сказав. На що він почав зуби мені заговорювати. Я сказав, що прийти у визначений час не відмовляюсь, але хочу зателефонувати адвокату”, – каже Михайлів.

За словами волонтера, у момент, коли він виходив з установи, слідчий дістав телефон, почав знімати відео і вигукувати: “Михайлів, ви ухиляєтеся від повістки, ви не хочете йти на слідчу дію, ви втікаєте від слідчого!” У цей час адвокат Михайліва був неподалік, під’їхав до установи, і тоді волонтер уже зі своїм правозахисником повернулися до слідчого.

Провокація з відео, каже волонтер, нічого слідчому, по суті, не дала. 

Нагадаємо, волонтер Іван Михайлів – співзасновник благодійного фонду “Майбутнє Радехівщини”. Із 2014 року допомагає військовим. Нині волонтера підозрюють у начебто продажі трьох автомобілів, які він завіз як гуманітарну допомогу. Йому інкримінують статтю 201 частину 2, її санкція – до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Раніше прокуратура Львівщини повідомила, що керівник одного з благодійних фондів на Львівщині налагодив механізм збуту легкових автомобілів, ввезених на територію України під виглядом гуманітарної допомоги. Автомобілі оформлялися на адресу благодійного фонду, який очолював затриманий, для потреб військовослужбовців ЗСУ. Однак фактично вони продавалися стороннім особам для власного збагачення. 

У СБУ Львівщини розповіли, що для маскування такої діяльності фігурант виробляв довідки від власного благодійного фонду про нібито передання транспорту ЗСУ. А насправді завозив авто для продажу. За даними слідства, у такий спосіб він намагався продати три автомобілі. Правоохоронці затримали чоловіка “на гарячому” під час збуту автівок на загальну суму майже 500 тис. грн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter