Суд до 15 років засудив за державну зраду експроректора українського вишу, якого ФСБ завербувала в Криму

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Cуд в Україні засудив до 15 років колонії колишнього проректора одного з вищих медичних навчальних закладів Києва. Його звинуватили в державній зраді.

Про це інформує Служба безпеки України.

У відомстві вказують, що після звільнення 2020 року він переїхав до тимчасово окупованого Криму, де його завербувала ФСБ.

За місяць до початку повномасштабного вторгнення чоловік повернувся до Києва для виконання завдань ворога.

“Встановлено, що зрадник збирав для агресора інформацію про військовослужбовців ЗСУ, які перебували на стаціонарному лікуванні у військових шпиталях та лікарнях Київської області”, – мовиться в повідомленні СБУ.

Крім цього, за версією СБУ, засуджений встановлював контакти з українськими та іноземними вченими для їхнього подальшого вербування до агентурного апарату ФСБ.

Для пошуку “потрібних зв’язків” засуджений залучав своїх колишніх колег по роботі та випускників вишу, до яких звертався під приводом підготовки дисертації. У разі успішного виконання завдань російська спецслужба обіцяла своєму агенту призначення заступником російського “міністра охорони здоров’я” на тимчасово окупованій українській території – Автономній Республіці Крим.

Повідомляється, що засудженого затримали в травні минулого року на спробі передання агентурної інформації ворогові. За матеріалами СБУ, суд визнав колишнього проректора винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та призначив йому 15 років ув’язнення.

Імені та прізвища засудженого не вказано, його публічних коментарів немає.

Раніше прокурор Автономної Республіки Крим і Севастополя Ігор Поночевний повідомляв, що його відомство оголосило про підозру в державній зраді 702 особам, з них 225 – це судді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter