Суд Львова заарештував проросійського блогера Гліба Ляшенка: його підозрюють у державній зраді

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Галицький районний суд Львова 31 березня обрав запобіжний захід 33-річному українському блогеру Глібу Ляшенку, якого підозрюють у державній зраді через його проросійські публічні висловлювання.

Чоловіка заарештували з правом внесення 4 млн грн застави, повідомили в Службі безпеки України.

Гліб Ляшенко (праворуч) під час судового засідання. Джерело: portal.lviv.ua

Як повідомили в СБУ та прокуратурі Львівщини, підозрюваний неодноразово поширював у соцмережі антиукраїнську пропаганду та схвалював агресію Росії проти України.

30 березня йому оголосили підозру у держзраді за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу. Її санкція передбачає покарання від 10 до 15 років тюрми.

31 березня Галицький райсуд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю сплатити 4 мільйони гривень застави.

“Проведені лінгвістичні експертизи встановили, що своїми висловлюваннями і закликами псевдоексперт умисно посягав на суверенітет нашої держави. Окрім цього, він займався дискредитацією державної політики та умисно нівелював події на Сході України. Зафіксовано, що таку інформаційну пропаганду вдало використовували російські медіа для виправдання злочинних дій Російської Федерації щодо України”, — повідомили в СБУ Львівщини.

За даними “Детектор медіа”, Ляшенко родом з міста Енергодар Запорізької області, проживав у Києві. Піарив проросійських політиків Віктора Медведчука, Вадима Рабіновича та їхню партію “Опозиційний блок — За життя”, часто виступав на медведчуківських каналах до їх заборони в Україні. Також він виступав на російських каналах і публікував дописи, в яких виправдовував російську агресію, перекладаючи відповідальність за війну на Україну.

Зокрема, він заявляв таке: “Вісім років Росія просила та навіть благала Україну змінити свій курс. Україна вісім років відмовлялася. І ось результат”.

Також Ляшко пропонував Україні капітулювати, бо “іншого виходу немає”, і покладав відповідальність за кожного вбитого росіянами українця на президента Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter