У Гаазі назвали попередню дату для оголошення вироку в справі про збиття MH17 над Донбасом

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися
Окружний суд Гааги визначив попередню дату для оголошення вироку в справі про збиття малазійського “боїнга” MH17 над Донбасом – це 17 листопада 2022 року.

Про це повідомляється у твіттері суду.

Фото: Getty images

Оголошення вироку триватиме пів дня, і, ймовірно, засідання відбудеться в другій половині дня.

22 вересня відбудеться ще одне слухання в справі, але це буде формальністю. Засідання триватиме до п’яти хвилин. Однак у суді наголошують, що якщо станеться щось важливе для слідства, то дату вироку можуть змінити.

Нагадаємо, що під час катастрофи MH17 над Донбасом 17 липня 2014 року загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Суд у цій справі розпочався 9 березня 2020 року, після того як міжнародна слідча група JIT збирала докази протягом років.

Офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Жоден з підозрюваних не був заарештований або відправлений до Нідерландів, тому суд над ними пройшов за їхньої відсутності. Тільки Пулатова представляє група адвокатів, які стверджують, що він наполягає на своїй невинуватості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter