Суд дозволив ВІЛ-позитивним людям усиновлювати дітей

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і нечинним відповідний пункт наказу Міністерства охорони здоров’я, який забороняє ВІЛ-позитивним людям всиновлювати дітей. 

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини. 

Визнати незаконним та нечинним наказ МОН ще у червні минулого року просили адвокати Олег Белов та Віталій Матвеєв. Вони представляли у суді інтереси клієнта, який має інвалідність 2-ї групи. Адже у 2008 році міністерство затвердило перелік захворювань, за наявності яких людині забороняється усиновлювати дітей. Документ з того часу неодноразово критикували правозахисники.

У 2017 році у відомстві вирішили змінити перелік з наказу та показали громадськості проєкт документу. З нього, окрім ВІЛ-інфекції, мали вилучити й “розлад ґендерної ідентичності”, що дозволило б усиновлювати дітей трансґендерним людям. 

Розглядаючи справу суд визнав, що існуюча наразі заборона дискримінує ВІЛ-позитивних людей.

“Держава гарантує надання всім людям, які живуть з ВІЛ, та особам, які належать до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ, рівних з іншими громадянами можливостей для реалізації їхніх прав, зокрема в частині можливості адміністративного та судового захисту своїх прав (ч.2).  Дискримінація особи на підставі наявності в неї ВІЛ-інфекції, а також належності людини до груп підвищеного ризику інфікування ВІЛ забороняється”, – постановив суд. 

Як відомо, Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих від загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Відомо, що приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проект “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter