Створений російською владою “фонд співвітчизників” платив мешканцю Вінниччини за розвіддані

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Вінницькій області про підозру в державній зраді повідомили місцевому чоловіку, цьогоріч уже засудженому за виправдовування російської агресії проти України. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Чоловік, як кажуть слідчі, встановив контакт із представником так званого “Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я”, що функціонує при “Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном”. Цей фонд створило МЗС РФ та Федеральне агентство Росспівробітництво для формування, підтримки та реалізації антиукраїнської політики. 

Підозрюваний, не погоджуючись з ухваленим йому вироком за виправдовування російської агресії, написав електронного листа придністровському представнику фонду, до якого прикріпив матеріали кримінального провадження. У зверненні він заявив, що українські правоохоронці та суд порушили його права.

“У відповідь чоловіка запевнили, що організація надаватиме щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. Натомість він зобов’язувався збирати відомості про українські Сили оборони і об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації”, – розповідають в ОГП. 

Упродовж липня-жовтня підозрюваний у такий спосіб отримав від росіян 3,3 тисячі гривень. Есбівці, які вели слідство в справі, кажуть, що чоловіку за координати, зокрема, ключових електропідстанцій на Вінниччині росіяни обіцяли 100 тисяч рублів та вивезення до Росії. 

Якщо суд визнає чоловіка винним, то йому загрожуватиме довічне. 

Нагадаємо, що нещодавно есбівці знайшли на Київщині групу, що за завданням російських спецслужб готувала теракти на військових об’єктах. Російські спецслужбовці завербували трьох українців ще у 2018-му, втім дотепер вони перебували в “сплячому режимі”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter