Створення кримськотатарської автономії планують обговорити із суспільством

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Питання створення національно-територіальної автономії кримських татар у складі України планують широко обговорити з українським суспільством. 

Про це під час брифінгу в Офісі президента розповів постійний представник Зеленського в Криму Антон Кориневич, повідомляє кореспондентка видання ZMINA.  

За час обговорення питання створення автономії у представництві Зеленського планують пояснити українцям, що деякі їхні побоювання стосовно цієї перспективи є марними. 

“Ми знаємо законодавчі ініціативи, які не обмежуються запропонованими змінами в розділ 10 Конституції України про Автономну Республіку Крим, а й про корінні народи, про статус кримськотатарського народу. Ми повинні вивести це питання на рівень більш широкого дискурсу, щоб суспільство розуміло, що мається на увазі, що немає загроз можливого сепаратизму. Зараз ми бачимо, що суспільство не дуже розуміє, про що йдеться”, – сказав Кориневич. 

У відомстві вже створили експертну раду, яка працюватиме над обговоренням питання можливого створення майбутньої автономії. 

За даними опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” та Центром Разумкова у 2018 році, 50% жителів України підтримують створення Кримськотатарської національної автономії, тоді як тільки 28% респондентів виступають проти такої ідеї. Найбільшу підтримку створення в Криму кримськотатарської автономії висловлюють жителі Західного регіону (56%) та Центру (59%), тоді як на Півдні та на Сході цю ідею схвалюють 36–38%

Як відомо, активно про створення кримськотатарської автономії в межах України замість територіальної Автономної Республіки Крим заговорили після окупації півострова у 2014 році. У квітні і травні 2017 року у Верховній Раді України спочатку зареєстрували проєкт закону №6315, який має визначити статус кримськотатарського народу, а згодом створили робочу групу, яка підготувала проєкт змін і доповнень до Конституції в частині Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter